Nazovite nas: +385 1 6542 855
10 stvari koje grudi otkrivaju o vašem zdravlju

10 stvari koje grudi otkrivaju o vašem zdravlju

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj obilježavamo 7. listopada. Ako to već ne činite redovito, neka to bude povod da pregledate svoje grudi – otkrivaju mnogo o vašem zdravstvenom stanju. Činite to češće ne bi li uvidjeli kakve promjene!

1) Smežurane grudi – Do toga može doći prilikom mršavljenja ili zbog početka menstrualnog ciklusa.
2) Povećane grudi – Može do toga doći radi povećanja tjelesne kilaže, manjka tjelovježbe, stresa, dolaska menstruacije, promjena hormona ili pilula, ili pak trudnoće.
3) Nejednako velike grudi – Nema razloga za brigu osim ako se oblik grudi ne mijenja unutar nekoliko tjedana, jer to je već naznaka karcinoma grudi.
4) Strije na grudima – One su uzrok većeg dobitka ili gubitka težine pri čemu se koža brzo rastegne.
5) Vrlo tamne ili svijetle bradavice – Svaka žena ima drugačiju pigmentaciju bradavica.
6) Kvržica na grudima – Kvržica nalik čvoru ili zadebljanju može biti cista, dobročudni ili zločudni tumor, i bitno je posjetiti liječnika odmah.
7) Dlakave grudi – Ako imate puno dlaka između grudi i na grudima, trebali biste obaviti pretrage hormona, jer možda imate previše muških hormona i patite od tzv. policističnog ovarijalnog sindroma.
8) Svrbež bradavice – Naznaka su menstruacije, mogu biti osjetljive zbog pojedine tkanine, ali i rijetki oblik karcinoma koji se stvara samo na bradavici (Pagetov karcinom). Ako koža oko bradavica ima mrlje po sebi, stvaraju se krastice, a bradavice su neobično plosnate te se stvara žućkasta ili krvava tekućina, morate posjetiti liječnika.
9) Grudi su na dodir poput naranče – Ako je koža na dijelovima grudi poput narančine kore (tvrda i neravna), to također može biti znak karcinoma.