Nazovite nas: +385 1 6542 855
29.lipanj, Dan sklerodermije

29.lipanj, Dan sklerodermije

Sklerodermija je kronična multisistemska bolest nepoznate etiologije obilježena upalnim, žilnim i fibroznim promjenama kože i unutarnjih organskih sustava (najčešće probavni sustav, pluća, srce i bubrezi). Primarni događaj može biti ozljeda endotelnih stanica s proliferacijom intime, fibrozom i obliteracijom lumena krvne žile. Sistemska skleroza obično je 4 puta češća u žena nego muškaraca i uglavnom rijetka kod djece.

Simptomi sklerodermije

  • Koža – skoro svako tko ima sklerodermiju osjeća otvrdnuće i zatezanje dijelova kože koje izgledaju kao mrlje. Te mrlje mogu biti oblikovani kao ovalne ili ravne linije. Broj,  lokacija i veličina mrlja ovisi o tipu sklerodermije.
  • Prsti – jedan od najranijih znakova sklerodermije je pretjerana reakcija na niske temperature ili emocinalne poremećaje koji mogu uzrokovati ukočenost, bol ili promjene boje u prstima ruku ili nogu.
  • Probavni sustav – kao dodatak refluksu kiseline koji može oštetiti dio jednjaka koji je najbliži želucu neki ljudi sa sklerodermijom imaju i probleme sa upijanjem hranjivih tvari ako im crijevni mišići ne kreću hranu ispravno kroz crijeva
  • Srce, pluća i bubrezi – sklerodermija rijeđe može zahvatiti funkciju srca, pluća ili bubrega. Ovakvi problemi mogu postati opasni po život.

Na sam Dan sklerodermije, u ponedjeljak 29. lipnja, članovi Zajednice oboljelih od sklerodermije će djeliti informativne letke i odgovarati na pitanja građana kako je živjeti sa sklerodermijom na trgu Josipa Bana Jelačića i u parku Zrinjevac u Zagrebu.

U kampanji možete sudjelovati i vi tako da snimite video od 25 sekundi i podijelite ga koristeći sljedeće “hashtagove”: #unveilscleroderma #worldsclerodermaday #WSD15 #scleroderma