Nazovite nas: +385 1 6542 855
4 načina da šetnjom ojačate kosti

4 načina da šetnjom ojačate kosti

Možda šetate da se ne bi udebljali. Možda šetate jer znate da je to dobro za srce. A možda se jednostavno dobro osjećate šetajući. Uz sve to, šetnja je iznimno dobra i za kosti. Prema novoj studiji New England Journal of Medicine, šetnja može smanjiti rizik loma kuka za 30 posto.

1. Odredite svoj tempo – Sportovi visokog intenziteta najbolji su za kosti ali ne trebate baš to činiti da bi imali koristi za zdravlje kostiju. Opsežna studija na 60.000 žena u menopauzi pokazala je da su one koje su brzo hodale barem 4 puta tjedno, imale znatno manji rizik loma kostiju. Žustro hodanje znači, poslije destak minuta hodanja uobičajenom brzinom, dodajte brze intervale u trajanju od 2 do tri minute tako da vam bude teško razgovarati dok hodate. U intervalima odmora koračajte sporije 1 do 2 minute dok vam se vrati dah. Poslije nekoliko tjedana takvog ritma dodajte i brzom i polaganom intervalu po minutu. Šetnja bržim tempom je dobra alternativa za ljude koje bole leđa ili imaju probleme sa zglobovima pa ne mogu raditi vježbe visokog intenziteta.

2. Šetajte unatrag i sa strane – Drugi način da načinite novi, a posve siguran stres za kosti je izmjena smjera kretanja. Studija objavljena u časopisu Osteoporosis International ustanovila je da promjena smjera, lijevo pa desno ili unatrag, djeluje jednako dobro kao i vježbanje visokim intenzitetom, da bi se podigla gustoća kostiju. Svakih tridesetak sekundi mjenjajte smjer, pokušajte to ponavljati svakih 3 do 5 minuta.

3. Dvadeset većih skokova – Određeni način skakanja može biti blagodat za kosti žena u predmenopauzi. Žene u dobi između 25 do 50 godina koje načine 20 skokova u kontinuitetu, dva puta dnevno, povećavaju gustoću kostiju kukova već za 4 mjeseca. Skočite, odmorite se pola minute i skočite nanovo, to radite desetak minuta nakon što ste se zagrijali petminutnim hodom. U skoku držite noge skupa, savijte koljena, obje ruke otraga i skočite prema naprijed. Poslije dvadesetak skokova, šetajte 10 minuta i ponovite.

4. Stepenice – Izvrstan način povećanja pozitivnog stresa kostiju je brzo penjanje i silazak stepenicama. Ako vam je usput, hodajte uz brdo, nizbrdo. Nekoliko minuta koje provedete hodajući stepenicama učinit će čuda za gustoću kostiju.