Nazovite nas: +385 1 6542 855
Bauerfeind partner akcije „I ti to možeš“

Bauerfeind partner akcije „I ti to možeš“

Bavljenje sportom jedan je od načina na koji djeca i mladi s invaliditetom mogu aktivirati i razvijati svoje talente i mogućnosti te se na taj način uspješno uključiti u svakodnevni život. Kada je u pitanju bavljenje sportom i rekreativnim aktivnostima, izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom mora biti standard svakog demokratskog i humanog društva.

Udruga „Hrvatska reprezentacija“ zato je po programu „I ti to možeš“ organizirala akciju „21 kolica za sport“ čiji je Bauerfeind ponosni partner.

Akcijom „21 kolica za sport“ cilj je osigurati po jedna invalidska kolica za bavljenje sportom u svakoj od 21 županije Hrvatske kako bi se djeca i mladi s invaliditetom još aktivnije uključili u sport i sportske aktivnosti te postizala bolje rezultate na natjecanjima. Tijekom 21-og događanja širom Hrvatske želi se promovirati bavljenje sportom i zdrav način života, a odabranom sportašu biti će uručena invalidska kolica za sport.

Inače, invalidska kolica za bavljenje sportom predstavljaju sportsko pomagalo u funkciji pojedinog sporta- izrađuju se po posebnoj narudžbi, prilagođene su potrebama i mjerama konkretnog korisnika te vrsti sporta kojim se bavi.

Kriteriji kojima se vodi prilikom odabira sportaša jesu da se radi o djeci i mladima s invaliditetom do 29 godina starosti, aktivno uključenima u registrirane sportske klubove ili udruge, bavljenje sportom najmanje jednu godinu, sudjelovanje i postignuti uspjesi na sportskim natjecanjima i priredbama, te socijalne prilike.

Tjelesne aktivnosti kritična su dimenzija kvalitete života svih ljudi-kako odraslih, tako i djece i mladih. One su i mehanizam kroz koji se razvijaju vještine i upoznaju novi prijatelji. Međutim, djeca i mladi s invaliditetom ograničeni su u sudjelovanju. Pored toga, imaju niže razine kondicije, a više razine pretilosti u odnosu na svoje vršnjake bez invaliditeta. Njihov se društveni život najčešće odvija unutar obitelji i uskog kruga skupine djece/mladih s invaliditetom.

Iznimno je važan doprinos većoj kvaliteti života i rušenju barikada straha i nelagode.Cilj same akcije je naposlijetku među djecom i mladima s kroničnim bolestima promicati pozitivnu energiju i samopouzdanje koje dobivaju tijekom bavljenja tjelesnim aktivnostima.