Nazovite nas: +385 1 6542 855
Bubrezi – sveukupna čovjekova energija

Bubrezi – sveukupna čovjekova energija

human-body-kidneysSvjetski dan bubrega obilježava se 10. travnja, sve s ciljem podizanja svijesti o iznimno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja i učestalosti bubrežnih bolesti. Bubrezi su izuzetno važni jer čiste organizam (od viška vode i štetnih tvari u bubregu nastaje mokraća) i održavaju čvrstoću kostiju, reguliraju krvni tlak te stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik po tijelu.

Bubrezi su crvenkastosmeđe boje te duljine oko 10 centimetara i veličine stisnute šake. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini bubreg je jedan od najvažnijih organa, a Kinezi ga čak nazivaju drugim srcem. Takvo kinesko shvaćanje bubrega i ima smisla ako znamo da kada bubrezi izgube funkciju, svi organi u tijelu polako gube ravnotežu.

Bubrežne bolesti su često nijeme, sve do poodmaklog stadija – tada se pojavljuju povišeni tlak, oticanje nogu, češće mokrenje, umor, bljedilo i manjak apetita. U Hrvatskoj je oko 4000 ljudi s kroničnom bubrežnom bolešću kojima se nadomješta bubrežna funkcija. Od njih se oko 2700 liječi dijalizom, a oko 1700 živi s presađenim bubregom. Na temelju podataka iz drugih zemalja, prema kojima bi i do pet posto stanovništva moglo imati kroničnu bubrežnu bolest, pretpostavlja se da oko 200.000 hrvatskih građana ima kroničnu bubrežnu bolest, najčešće blažeg stupnja.

Kako bi održali zdravlje bubrega, preporučuje se konzumacija hrane tamne boje – crni grah, crni sezam, tamna riža, juhe s kostima koje su se dugo kuhale i janjetina.

Donosimo savjete kako sačuvati zdravlje bubrega:

– Redovito vježbajte

– Budite umjereni s lijekovima protiv bolova i nesteroidnim protuupalnim lijekovima

– Kontrolirajte tjelesnu težinu

– Jedanput na godinu obavite sistematski pregled

– Jedite zdravo, smanjite unos soli, pijte tekućine

– Upoznajte obiteljsku povijest bolesti kako biste otkrili jeste li pod povećanim rizikom

– Držite pod kontrolom krvni tlak i kolesterol

– Budite umjereni s alkoholom i cigaretama jer pušenje smanjuje dotok krvi prema bubrezima