Nazovite nas: +385 1 6542 855
Dali je vrijeme da posjetite alergologa?

Dali je vrijeme da posjetite alergologa?

Alergija je nepravilno funkcioniranje imunološkog sistema. Organizam alergične osobe burno reagira na neke tvari iz našeg prirodnog okruženja koje inače nisu štetne. Takve tvari se nazivaju alergenima.

Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sustavni) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu. Katkada se lokalizirani i opći simptomi razvijaju izrazito brzo te mogu ugroziti život bolesnika (anafilaktički šok).

Alergijska reakcija može se dogoditi odmah ili nakon par sati poslije kontakta sa određenim alergenom. Alergijska reakcija može uzrokovati različite simptome. Okrijte kada je vrijeme za testiranje na alergije:

  • Lijekovi bez recepta mogu pomoći kod alergija, no kako odabrati pravi i kako ga pravilno koristiti? Obzirom da vam od nepravilnog korištenja lijekova može biti samo gore, alergolog vam može otkriti koji je pravi lijek za vaše stanje.
  • Ako se budite s velikim kolutovima oko očiju, moguće je da ste osjetljivi na prašinu ili grinje s posteljine. Alergolog će vam pomoći otkriti uzrok i naučiti vas kako se riješiti alergena iz okoline u kojoj spavate.
  • Alergološko testiranje na hranu možete učiniti upravo kod alergologa koji vam može i objasniti radi li se o intoleranciji na neke namirnice ili o alergiji. Ako imate pravu informaciju o tome na koje ste namirnice alergični, bit će lakše izbjeći alergijske reakcije, a uz to možete ojačati imunološki sustav konzumacijom određene hrane.
  • Kašalj izazvan prehladom bi trebao prestati kroz par tjedana, no ako se on javlja uvijek u isto vrijeme, naprimijer navečer ili u proljeće, moguće je da se radi o alergiji, napominje dr. Ogden, alergolog i glasnogovornik američkog sveučilišta za alergije, astmu i imunologiju. Isto vrijedi i za glavobolje koje također mogu biti simptom alergije.