Nazovite nas: +385 1 6542 855
Dobrobiti šipka

Dobrobiti šipka

Šipak, plod divljih ruža, uglavnom je svima poznat kao ljekovita biljka od koje se spravlja ljekovit i ukusan čaj. Mnogi poznaju marmeladu od šipka, ali malo je ljudi svjesno da je šipak izuzetno zdrava namirnica, bogata vitaminima. Ovisno o vrsti, okruglog je ili ovalnog oblika, u različitim nijansama crvene boje, od narančaste do zagasito crvene. Bogat je vitaminom C, smatra se da je najizdašniji izvor ovog vitamina od svih biljaka. Specifičnost vezana uz  vitamin C u šipku je što se njegova koncentracija i nakon termičke obrade i stajanjem smanjuje znatno sporije nego kod ostalih vrsta voća.

Divlja ruža sadrži antioksidans flavonoid poznat po antivirusnom i antibakterijskom djelovanju, pa se nanošenjem šipkovog ulja na akne sprječava infekcija i potiče obnavljanje epitela. Još jedan antioksidans iz ovog ploda – likopen – blagotvorno djeluje na kožu, naročito zreliju jer ublažava bore i sprječava djelovanje slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje.

U kozmetici to ulje osim za tretiranje bora koristi se i protiv strija, hiperpigmentacija, a s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože.

U Bauerfeindu možete pronaći Dr Organic šipak dezodorans koji se trenutno nalazi na akcijskoj cijeni -30%.