Nazovite nas: +385 1 6542 855
Hrvatski paraolimpijci u Riju

Hrvatski paraolimpijci u Riju

Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno 14 odličja – tri zlata, tri srebra i osam bronci. Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u Barceloni 1992. godine osvojivši treće mjesto u bacanju koplja. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine – tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska. U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje – tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.

Na posljednjim POI u Londonu Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

Paraolimpijske igre će se održati u Rio de Janeiru od 7. do 18. rujna. Na POI će nastupiti 19 naših sportaša u pet sportova, u atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i judu. Inače, na POI će nastupiti 4.500 sportaša iz 176 zemalja.