Nazovite nas: +385 1 6542 855
Jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu:šipak

Jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu:šipak

Šipak je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae. Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet.

U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva – divlja ruža, plotna družica, ščipak, šibek, šip, šipkovina. Plod divlje ruže bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata. Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A. Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika čak pedeset puta viša nego u naranči.

Osim toga, mnogi ugledni znanstvenici (Winkelmann, Flamm i dr.) proveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuhanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje. Upravo suprotno – nakon desetominutnog kuhanja ploda, količina vitamina C se prema tvrdnjama istraživača čak i povećava! U mesnatim plodovima šipka sadržane su znatne količine važnih minerala; natrija, željeza, selena, mangana te nešto manje količine magnezija, kalija, fosfora, sumpora i silicija.

Odličan je izvor flavonoida, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil).

Pomaže, liječi i štiti

Šipak je bogat voćnim kiselinama koje imaju značajnu ulogu u liječenju bolesti mjehura i bubrega. Od velike je važnosti u prevenciji bubrežnih i mokraćnih kamenaca. Na prirodan način štiti i probavu – potiče je i regulira, bez štetnih nuspojava. Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice.

Prirodni je diuretik koji tijelu pomaže osloboditi se toksina i obnoviti cijeli organizam.

Vitamin C najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, osobito u prevenciji gripe i prehlade. Zbog toga je šipak odlično sredstvo za jačanje imuniteta, te prirodna pomoć oporavku organizma nakon bolesti.

Šipak je iznimno djelotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom. Pomaže u ublažavanju probavnih smetni, visokog krvnog tlaka te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa. Djelotvoran je i u regulaciji hormona. Prirodno je sredstvo koje može pomoći ublažiti menstrualne grčeve i probleme s maternicom. Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.

paste

Savršen za kožu

Bogatstvo voćnih kiselina šipak čini idealnim sredstvom za njegu i zaštitu kože, iznutra i izvana. Prirodni sastojci potaknut će odstranjivanje odumrlih stanica na koži, smanjiti proširene pore i očistiti nečistoće na koži.

Djelotvoran je kod kožnih problema – pospješuje regeneraciju stanica i povećava razinu kolagena koji je zaslužan za čvrstoću, glatkoću i sjaj. Ublažava posljedice psorijaze, ekcema, dermatitisa, opeklina kao i vidljivost hiperpigmentacije – poput staračkih ili sunčanih pjega. Ublažava bore, ožiljke, akne, strije te koži vraća vlagu i vitalnost.

Bauerfeind prodavaonice do kraja travnja 2016. nude Dr. Organic paste za zube na 30% popusta! U izboru se nalaze pasta za zube s Aloe Verom koja služi za bjelji osmijeh, pasta za zube s čajevcem koja ima antibakterijska svojstva, te pasta za zube sa šipkom koja potpomaže u zdravlju zubnoga mesa.