Nazovite nas: +385 1 6542 855
Kako liječiti ozljedu gležnja?

Kako liječiti ozljedu gležnja?

Ozljede gležnja najčešće su ozljede koštano-zglobnog sustava. Čine gotovo 80 posto svih sportskih ozljeda, javljaju se kod sportaša, ali i kod rekreativaca, a česte su i u svakodnevnom životu.

Nakon prvotne ozljede, šansa da prilikom intenzivnijeg opterećenja ponovno ozljedimo gležanj je povećana za 20-30 posto, a sa svakom novom ozljedom riskiramo dodatna oštećenja zgloba. Mogu se ozlijediti zglobna hrskavica, ligamenti u okolici zgloba, zglobna čahura, okolni mišići i tetive. Ozlijeđeni ligamenti cijele ožiljkom, a ožiljno tkivo nije jednako čvrsto kao originalno ligamentarno tkivo, ono naime lakše puca i nije čvrsto kako ligament. Opetovanim ozljedama nastaje više ožiljnog tkiva, slabija je stabilizacija gležnja i zglob polako postaje nestabilan.

U odluci kako liječiti nestabilni gležanj valja se prvenstveno voditi razmišljanjem o kakvoj se zapravo nestabilnosti radi. Ima li pacijent jasnu mehaničku nestabilnost – tj. je li posve jasno da su ligamenti oštećeni i više ne podržavaju stabilnost gležnja, ili se pak radi o funkcijskoj nestabilnosti – ligamenti mogu biti rastežljiviji, ali zajedno s okolnim mišićima i tetivama ne daju osjećaj stabilnosti zgloba kakav bi stvarno trebao biti.

U potonjem slučaju rješanje je uvijek u fizikalnoj terapiji; ciljanim vježbama mogu se ojačati oslabljeni mišići i može se potaknuti osjećaj boljeg funkcioniranja stabilizatora zgloba poticanjem značajnih neuromišićnih procesa koordinacije i položaja ekstremiteta i balansa tijela u prostoru.

Mehanički nestabilan gležanj nerijetko valja operacijski liječiti. Postoje različite metode ponovne uspostave stabilnosti gležnja, a te operacije nazivamo zahvatima stabilizacije gležnja. Koriste se različita tkiva, konci i implantati kojima se ponovno fiksira oštećeni ligament za kost, a može se pojačati i drugim tkivima iz okolice (okolno vezivno tkivo ili pokosnica) ili čak tetivama. Neki od ovih zahvata danas se rade i minimalno invazivnom – artroskopskom metodom.

Podjela ligamentarnih ozljeda i liječenje

  • Prvi stupanj (gradus I) – Karakterizira ga istegnuće ligamenata bez okom vidljivog puknuća, otok i bol su minimalni ili ih nema, funkcija je obično uredna ili minimalno oštećena. – nositi kompresivni zavoj 5-7 dana i rana mobilizacija; ukupno liječenje 10 dana.
  • Drugi stupanj (gradus II) – Umjereno teško uganuće koje je karakterizirano izrazitijom boli, a prisutni su oteklina i ukočenost zgloba. Prisutno je djelomično prsnuće ligamentarnog sustava. Postoji i umjereni gubitak funkcije s nemogućnošću hoda na prstima. Potrebno je 2-3 mjeseca da se povrate potpuna snaga i stabilnost zgloba. – nositi kompresivni zavoj 14 dana; ukupno liječenje oko 20 dana.
  • Treći stupanj (gradus III) – Najteži oblik uganuća karakteriziran jakom boli, koja nakon početne prisutnosti može popustiti uslijed pucanja živčanih vlakana. Oteklina je velika i praćena je intenzivnom ukočenošću zgloba. Prisutni su i znaci labavosti zgloba kao posljedica totalnog prsnuća postraničnog kompleksa ligamenata i zglobne čahure. – konzervativno ili kirurško liječenje.

Konzervativno liječenje, kiruško ili funkcionalni tretman?

U klasičnom konzervativnom liječenju potkoljenica se imobilizira na 4-6 tjedana.

Kirurško liječenje se primjenjuje u slučaju težih ligamentarnih ozljeda, iščašenja, otrgnuća djelića kosti ili kombinacije s prijelomom susjednih kostiju. Nakon rekonstrukcije ligamenata imobilizacija traje 3-4 tjedna. Kod vrhunskih sportaša se preporuča operativno liječenje s funkcionalnim postoperativnim liječenjem.

U funkcionalnom tretmanu zglob se štiti kompresivnim zavojem ili ortozom koja ograničava pokrete; 2-3 tjedna kontrolirana mobilizacija bez inverzije stopala; puno opterećenje 6-8 tjedana. Funkcionalno liječenje dovodi do bržeg povratka sportskim aktivnostima, ali češće dovodi do kronične nestabilnosti.

Povratak sportskim aktivnostima se ne preporuča do nestanka boli i uspostavljanja normalne mobilnosti i snage u zglobu. Prilikom ponovnog započinjanja s treningom zglob treba poduprijeti bandažom ili ortozom.

Ukoliko imate problem s gležnjom, pogledajte Bauerfeindov asortiman.