Nazovite nas: +385 1 6542 855
Kolonoskopija preventivno

Kolonoskopija preventivno

Karcinom debelog crijeva na drugom je mjestu po učestalosti karcinoma kod muškaraca i kod žena. Ako to izrazimo u postotku, čini 17 % svih malignih neoplazmi (tumora) kod muškaraca, te 13 % svih malignih neoplazmi kod žena. Ako navedeno izrazimo u brojkama, u Hrvatskoj godišnje oboli preko 3000 muškaraca i žena od raka debelog crijeva, a preko 2000 svake godine umre od te bolesti. U svakom slučaju nedopustivo veliki broj novooboljelih, a još više nedopustivo veliki broj umrlih svake godine od karcinoma debelog crijeva.

U 95 posto slučajeva karcinom debelog crijeva nastaje kao zloćudna preobrazba polipa, dobroćudnih žljezdanih pupoljaka koji mogu nastati po cijelom debelom crijevu. S obzirom na to da je za takvu zloćudnu preobrazbu (malignu alteraciju) potrebno dulje razdoblje, imamo dovoljno vremena za poduzimanje preventivnih radnji kojima bi se spriječio nastanak karcinoma debelog crijeva.

Kada se prvi puta podvrgnuti kolonoskopiji?

Kad se u stolici primijete tragovi krvi, i/ili sluzi, kad se naizmjenično javljaju opstipacija, pa proljev, obvezno se treba javiti liječniku i inzistirati na kolonoskopiji, a ne to pripisivati hemoroidima, što je najčešća pogreška i zabluda. Naime, postojanje hemoroida ne isključuje da je negdje na većoj udaljenosti od anusa na debelom crijevu smješten karcinom ili polip.

Prvu kolonoskopiju treba učiniti svatko između 45. – 50. godina starosti bez obzira na simptome, a ako je u obitelji netko imao karcinom debelog crijeva, i deset godina ranije od navedenog!

Slijedeća prepreka, koja nas spriječava da se podvrgnemo ovoj pretrazi jest neugodnost, odnosno sram zbog regije u kojoj se ova pretraga provodi. Moramo biti svjesni, da je područje debelog crijeva, dio našeg tijela, čije normalno funkcioniranje utječe na zdravlje našeg cijelog organizma.

Naime, moramo promjeniti način razmišljanja i promjeniti stav prema kolonoskopiji kao pretrazi, koja, ukoliko se provodi pravovremeno i provodi redovito (svakih 5-10 godina) može biti pretraga koja nam spašava život.