Nazovite nas: +385 1 6542 855
Što se događa vašem tijelu kada preskočite obrok?

Što se događa vašem tijelu kada preskočite obrok?

Jedna od najčešćih zabluda koje imamo vezano uz preskakanje obroka jest mišljenje da se ovako gube kilogrami i smanjuje unos kalorija. Totalno krivo! Zapravo, kada preskačete obroke i tijelu uskraćujete potrebnu energiju, ono je crpi ravno iz mišića – a to je zadnje što želite! Prema tome, čak i ako primijetite nekakav gubitak na težini, tijelo zapravo proizvodi još više masnoća kako bi se zaštitilo od trošenja mišića. S druge strane, jednom kada svome tijelu stvorite ovakvu štetu, popravak traje itekako dugo. Preskakanje obroka može dovesti do prejedanja jer vam zbog manjak energije tijelo stalno pada u šok i raste razina šećera. Rezultat? Zapravo ste češće gladni, a u onim rijetkim trenucima kada jedete, stvarate naviku “trpanja” hrane.

Tijelo kojem konstantno nedostaje energije nikako ne može pravilno funkcionirati. Osjećat ćete se umorno i nefokusirano, zato što mozgu nedostaju esencijalni vitamini, šećeri i elektroliti za pravilne funkcije. Mogu vam se javiti i kronične glavobolje i problemi za želucem, a slobodno se naviknite na nedostatak fizičke i psihičke motivacije. Također, patit će i vaša koža te kosa jer je tijelo (zbog manjak energije) u saving modu, a to znači da si ne možete dozvoliti trošiti hranjive tvari na primjerice kožu.

Jedan preskočeni obrok tu i tamo može dovesti do svakodnevnog preskakanja obroka. I to više puta na dan. U nekom trenutku ovaj bi vam se problem mogao uvući u svakodnevicu bez da ste to uopće primijetili. Prema tome, ako nemaš vremena za kvalitetan obrok – napravi ga! To bi zaista trebao biti prioritet. Isplanirajte si obroke unaprijed, a ako želite izgubiti nekoliko kilograma, krenite na treninge u obližnju teretanu. Vjerujte nam, rezultati će vas učiniti sretnijom, ispunjenijom i energičnijom osobom!