Nazovite nas: +385 1 6542 855
Redovita meditacija pomlađuje mozak za sedam i pol godina

Redovita meditacija pomlađuje mozak za sedam i pol godina

Novo istraživanje je pokazalo da redovita meditacija pomlađuje naš mozak i to za sedam i pol godina. Znanstvenici su otkrili da kombinacija intenzivne koncentracije i opuštanja može potaknuti rast novih moždanih stanica.

Skenirali su mozgove 50 muškaraca i žena koji su redovito meditirali i 50 onih koji to nikada nisu radili. Nakon toga skenovi mozga su ubačeni u kompjuterski program koji je analizirao slike i prema njima određivao dob. Rezultati su bili iznenađujući, piše Daily Mail. Mozak osoba koje nisu meditirale odgovarao je njihovoj životnoj dobi. Međutim, mozak onih osoba koje su meditirale bio je mlađi. Primjerice, mozak 50-godišnjaka koji su meditirali izgledao je kao da pripada osobi od 42 ili 43 godine. Prednosti su bile još veće kod osoba starijih od 50 godina, meditacija im je donijela još jednu ekstra godinu.

Također je otkriveno da meditacija nije jedini način kako održati um mladim, pokazalo se da o tome ovisi i spol, te da su žene u prednosti. Mozgovi žena su u prosjeku tri godine mlađi nego oni muškaraca. Zaključeno je da je meditacija zaslužna za jačanje zdravlja na brojne načine, od jačanja imunološkog sustava do ublažavanja usamljenosti.