Nazovite nas: +385 1 6542 855
Što ne smijete raditi nakon jela?

Što ne smijete raditi nakon jela?

Sigurno ste u nekoliko navrata već načuli kako nakon obroka nije dobro raditi neke stvari pa ste pomislili kako to ne bi trebalo imati nikakve veze s punim želucem. Osobe od kojih ste to načuli zasigurno su i bile u pravu.

Glavna stvar koja se uvijek naglašava kada ste ljeti na odmoru je da nakon obilnog obroka nije dobro ići plivati te bi trebalo pričekati barem pola sata. Tuširanje ili plivanje i zapravo svaki dulji kontakt s vodom usporit će probavu. Naime, nakon obroka, krv se usmjerava prema želucu kako bi se stimulirala probava, a kada smo u doticaju s vodom u obliku kupanja ili tuširanja, dio krvi bit će preusmjeren na mišiće ruku i nogu i zbog toga će se usporiti probava.

Zabrana kupanja nadamo se, svima je sada jasna, ali radi se i o zabrani spavanja i vježbanja. Ako ste jedan od onih tipova koji radije ne bi spavali, već vježbali, ipak dva puta razmislite. Iako ćete tako možda brže sagorijeti kalorije, također ćete ponovno probavnom sustavu oduzeti potrebnu krv. Svima nam se, nakon što smo napunili želudce, malo prispava, a razlog tome je što naše tijelo pokušava probaviti cijeli obrok. Odnosno, baš zbog toga što mozak krv usmjerava prema probavnom sustavu, nedostatak te krvi u mozgu čini nas pospanim. Za zabranu spavanja nakon jela, možete zahvaliti gravitaciji, pogotovo one osobe koje pate od žgaravice. Kada ležimo, želučana kiselina se širi iz trbuha prema prsima i grlu, i zbog toga nakon buđenja možete osjetiti kiseli okus u ustima. Iako nas spavanje nakon jela ne može učiniti puno debljima, ipak tijelo tijekom spavanja pohranjuje hranu, a ne sagorijeva ju. Zato, bolje pričekajte sat ili dva prije nego odlučite prileći jer će do tada obrok već biti probavljen. Ako biste nešto željeli raditi nakon jela, radije se odlučite za laganu šetnju.