Nazovite nas: +385 1 6542 855
Što otkriva izgled jezika o našem zdravlju?

Što otkriva izgled jezika o našem zdravlju?

Vjerovali ili ne, jezik nam može ukazati na pregršt problema, a sve što trebamo za ovaj jednostavan pregled je – ogledalo! Saznajte još danas imate li kakve zdravstvene probleme…

1) Boja – Normalan jezik je ružičast. Svjetlija boja, od svijetlo ružičaste do bijele, ukazuje na nisku razinu energije i funkcije organa te može biti znak anemije. Tamniji jezik, u rasponu od svijetlosive do ljubičaste, ukazuje na povećanu toplinu u tijelu, koja je često znak upale, infekcije ili hiperaktivnosti organa. Jezik modroljubičaste boje ukazuje na probleme sa srcem.
2) Premaz – Premaz na jeziku trebao bi biti bijeli, proziran i ne pretjerano gust. Jako gusta sluz često je znak neravnoteže u probavnom sustavu. Debeo sloj sline na jeziku znak je slabijeg imuniteta i može upućivati na gljivičnu infekciju. Ako je taj premaz žute boje, upućuje na infekcije ili upale u tijelu te na moguće probleme sa želucom i jetrom, kao i nadutost. Debeli žuti sloj na jeziku znači probleme s crijevima. Ako su naslage na stražnjem dijelu jezika, obratite pažnju na debelo crijevo. Bijeli sloj na jeziku ukazuje na prehladu, kašalj, bronhitis, neuralgiju te grlobolju.
3) Vlažnost – Suhoća jezika i udubljenja na površini mogu biti znak topline u tijelu, koja je uvijek signal upala. Izrazito suhi jezik ukazuje na vrlo teške poremećaje energije. Suhe i ispucale zone ukazuju na probleme s određenim dijelovima tijela. Ako je cijeli jezik ispucan, to ukazuje na prethodnu izloženost stresu, ili život u siromaštvu pun briga.
4) Otečenost – Debeo i otečen jezik može ukazivati na probleme sa zadržavanjem vode, ili neki problem s limfom. Natečeni jezik može ukazivati i na gljivice i nedostatak korisnih bakterija.
5) Pokretljivost – Mlitav jezik znak je jako teške bolesti. Ako se jezik nevoljno okreće na jednu stranu, to ukazuje probleme s jetrom. Ako jezik koji je osoba isplazila nevoljno drhti, to upućuje na duboki strah, velike brige i tjeskobu, ali može biti i znak bronhitisa ili problema s dišnim organima.
6) Papile – Ako su bradavice na jeziku (tzv. papile) ispupčene, a jezik suh i grub na dodir, riječ je o infekciji. Tragovi zuba, pruge: Jezik na kojemu su vidljivi tragovi zuba znak je slabosti slezene. Bilo kakve pruge i crte na jeziku ukazuju na oštećeni živčani sustav.
7) Ispucanost – Može ukazivati na problem apsorpcije vitamina i minerala, posebno vitamina B6, koji je odgovoran za nedostatak energije. Bol: Općenito bolan jezik ukazuje na nedostatak željeza u organizmu, vitamina B6 i niacina, što se može nadomjestiti čajem od koprive.
8) Pečenje jezika – Mogući problemi sa želucem zbog nedostatka želučanih sokova.

Preuzeto sa zdravakrava.24sata.hr