Nazovite nas: +385 1 6542 855
Što znate o konoplji?

Što znate o konoplji?

Konoplja je tijekom više od 5.000 godina povijesti služila kao izvor važnih nutrijenata za čovjeka te kao sirovina za proizvodnju tekstilnih i građevinskih vlakana. Konopljine sjemenke su izuzetno hranjive za ljude i za životinje, a od njih je moguće dobiti čitav niz visokohranjivih proizvoda. U njegovim zlatnim danima, od 1840. do 1900. godine, u zapadnoj medicinskoj literaturi objavljeno je više od stotinu rasprava koje ga preporučuju za različite bolesti i tegobe. Konopljino sjeme je vrlo bogato jer sadržava čak osam esencijalnih aminokiselina, puno vitamina B kompleksa i vitamin E.

hemp1

Konopljino ulje i brašno (proteinski prah)

  • Prešanjem sjemenki dobivamo zelenkasto i aromatično konopljino ulje koje nije poželjno zagrijavati, a bogato je omega-3 masnim kiselinama u optimalnim omjerima s omega-6 masnim kiselinama (1:3), nizom vitamina topivih u masnoćama od kojih se ističe tokoferol, steroli, fenoli i ostali vitamini i fitokemijski spojevi.
  • Vlaknima bogata sirovina za izradu kruha, tjestenine, slastica i proteinskih pripravaka, česti je dodatak shakeovima za osobe na prehrambenim režimima s pojačanim unosima proteina.
  • Konopljino ulje odlična je sirovina i u industriji preparata za kozmetičke namjene. Zbog bogatstva nutrijentima korisnih za kožu koristi se u izradi kozmetike za cijelo tijelo, za djecu i odrasle. Paste za zube, šamponi i balzami, ulja za kosu i tijelo, kreme i tonici samo su dio kozmetičkih pripravaka s konopljom koje možete koristiti i čije benefite možete osjetiti i na svojoj koži.

 

Gama-linolenska kiselina ugodno djeluje na neurodermitis, PMS i reumatoidni artritis, dok je alfa-linolenska kiselina dobra kod liječenja kardiovaskularnih bolesti. S obzirom na to da su kronične upale često posljedica slabijeg imunološkog sustava, a omega-3 masne kiseline ublažavaju proces upale, preporučuje se i za kronične upale mjehura, kod psorijaze te kroničnih upala crijeva, pa čak i kod problema sa zglobovima i smetnji prilikom kretanja.

Omega-3 masne kiseline (a time i ulje konoplje) su od velike pomoći kod ublažavanja bolova. Koriste se i kod bolesnika sa AIDS-om, glaukomom, astmom, epilepsijom i kod drugih bolnih situacija.

Kozmetika Dr.Oganic koja se može kupiti u Bauerfeindovim prodavaonicama cijelu veljaču ima na akciji intenzivni tretman za ruke i nokte čiji je glavni sastojak konopljino ulje.