Nazovite nas: +385 1 6542 855
Sve o steviji

Sve o steviji

Stevia rabaudiana Bertoni je biljka koja je porijeklom iz Paragvaja i Brazila, a poznata je kao alternativa šećeru. U tim državama, lokalno stanovništvo godinama koristi steviju za zaslađivanje hrane te je koriste za liječenje različitih zdravstvenih tegoba, poput opeklina, kolike i probavnih tegoba.

U “novom” svijetu, kao i kod nas, stevija je biljka koja je se u zadnjih 10 godina bori sa zabranama na tržištu, a kao razlog institucije navode njen nedovoljno istražen utjecaj na zdravlje. Ipak, u obliku zaslađivača, danas se može pronaći u raznim trgovinama.

  • Kada je u prahu, stevija je od 200 do 300 puta slađa od šećera, a sam je list stevije 10 do 15 puta slađi.
  • O utjecaju stevije na zdravlje provedeno je niz istraživanja, a kontradiktorna su jedna drugima. No, neka ju povezuju s tim da pozitivno utječe na hipertenziju, smanjivanje krvnog tlaka, kao i da je odlična alternativa šećeru za dijabetičare, pogotovo za one koji pate od dijabetesa tipa 2.
  • Savjetuje se oprez osobama koje imaju vrlo nizak šećer, kao i osobama koje koriste različite lijekove da se posavjetuju sa svojim liječnikom trebaju li u potpunosti zamijeniti šećer stevijom.
  • Stevija se može pronaći u nekoliko oblika: svježi listovi biljke, suhi listovi biljke, ekstrakt stevije, kao i tekući oblici stevije, kao što je sirup.
  • Može se dodavati u razna jela i pića, poput čajeva, smoothija, jogurta i kave, no pazite s doziranjem, pogotovo ako niste upoznati sa slatkoćom stevije.