Nazovite nas: +385 1 6542 855
Lagane vježbe za osobe u zrelijoj dobi.

Lagane vježbe za osobe u zrelijoj dobi.

Kako vježbati u zrelijoj dobi i koje su vježbe dobre za Vas?

Samo zato što ste stariji od 50 godina, ne znači da je prihvatljivo prestati brinuti se o svom tijelu. Baš suprotno, za osobe zrelije dobi jako je važno voditi zdrav način života kako bi imali što duži i kvalitetniji život. Starost ne bi smjela predstavljati ograničenje ili izliku za vježbanje.

Doduše prije početka vježbanja potrebno je savjetovati se s liječnikom kako bi se izbjegle eventualne ozljede te kako bi bili upoznati s vježbama koje zbog vašeg individualnog zdravlja ne bi bilo dobro izvoditi. Provedena istraživanja redovito nam pokazuju koliko je vježbanje u trećoj životnoj dobi korisno te kako su aktivnije osobe osjetno zdravije i imaju manje zdravstvenih problema.

Dakle, vrijeme je da se aktvirate!

Uz ove ćete vježbe ojačati i bit ćete spremni i za nove napore. Najbolje ih je izvoditi kod kuće i ako je moguće u paru kako bi vježbanje bilo sigurnije ali i zabavnije.

Bitno je naglasiti da kako su vježbe lagane i da vas kod izvođenja ne bi smjelo ništa boljeti. Ako osjetite bol, usporite i provjerite radite li vježbu kako treba.

  1. Za početak, sjednite uspravno na stolici, opustite se i ruke položite tako da lagano padnu sa strane. Noge neka vam punim stopalima dodiruju tlo. Udahnite i čvrsto potisnite pete u pod dok u isto vrijeme podižete prste prema gore. Nakon toga izdahnite i prste usmjerite prema podu dok će vam pete u tom položaju biti podignute u zrak. Izvedite 2 puta po 10 ponavljanja.
  2. I dalje sjedite na stolici, kralježnica neka bude uspravna, a ruke opustite neka budu slobodne uz tijelo. Noge neka vam dodiruju pod s punim stopalima u širini kukova. Udahnite te s izdahom podignite zategnutu i ispruženu nogu do visine kukova. Ispružite stopalo pa ga potom stavite tako da petu gurate što više od tijela, a prste prema sebi. Izvedite po 2 puta po 10 ponavljanja
  3. Udahnite i odručite ruke dok izdahom podižete koljeno u zrak što više prema prsima. Pokušajte što više održati kralježnicu ravnom što ćete napraviti tako da podignete nogu što više u zrak. Kada podignete nogu, pljesnite rukama ispod koljena. Udahnite, spustite nogu i ponovite sve s drugom. Izvedite po 2 puta po 10 ponavljanja.
  4. Kod zadnje vježbe razgibat ćete gornji dio leđa i poboljšati cirkulaciju u vratu. Sjednite ravno, a ruke isprepletite i položite na zatiljak. U početnom položaju s udahom krenite u lijevu stranu, ali pomičući samo gornji dio tijela. Obvezno vam trbuh mora biti čvrst, a sjedne kosti položene čvrsto na stolici. Vratite se u početni položaj i potisnite tijelo u desnu stranu. Izvedite po 2 puta po 10 ponavljanja u svaku stranu.

Vrijeme je da uvrstite vježbanje u svoju svakodnevicu jer ćete tako održati volumen mišiće mase, ojačati kosti i smanjiti mogućnost osteoporoze te smanjiti bolove u kralježnici i u zglobovima.