Nazovite nas: +385 1 6542 855
Zašto nastaje grč u mišiću?

Zašto nastaje grč u mišiću?

U osnovi su grčevi bezazlena pojava (iako mogu biti izrazito bolni), no mišić je u takvom stanju izvan funkcije. Iako grč može zahvatiti bilo koji mišić, postoje neki mišići koji su češće zahvaćeni, a to su sve redom mišići nogu. Sljedeći po učestalosti su grčevi u mišićima stopala, šaka, ruku, trbuha te u međurebrenim mišićima.

Simptomi su vrlo specifični – iznenadna i oštra bol u zahvaćenom mišiću. Također, često je izvana očigledna kvrga koja je na dodir izrazito tvrda. Takva prisilna kontrakcija (spazam) može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Nije rijetkost da se mišić, jednom kad grč popusti, zgrči još nekoliko puta prije nego što grč u potpunosti nestane.

Grčevi su vrlo česti među sportašima koji se bave sportovima izdržljivosti poput maratona i triatlona. Sa starenjem se vjerojatnost za grčeve povećava. Isto tako, vjerojatnost je veća i kod vježbanja po velikoj vrućini.

Koji su uzroci?

Točan uzrok zbog kojega se javljaju grčevi još uvijek nije sasvim jasan. Logično je zaključiti da neadekvatno istezanje mišića u kombinaciji sa mišićnim umorom dovodi do abnormalnosti mehanizama koji kontroliraju mišićnu kontrakciju. Ostali mogući uzroci uključuju treniranje po velikoj vrućini, dehidraciju i posljedični manjak (disbalans) elektrolita.

Dva glavna razloga:

  • Prekomjerno opterećenje skeletnog mišića – Ako se mišić optereti opterećenjem većim nego što je on u tom trenutku spreman podnijeti, povećava se rizik od grčeva. Tu imamo i situaciju kad mišić obavlja neku novu aktivnost.
  • Dehidracija/disbalans elektrolita (magnezija, natrija i kalija) – Novija istraživanja grčeve objašnjavaju pojačanom aktivnošću na neuromišićnoj relaciji. Prekomjerna aktivnost mišića rezultira zamorom CNS-a koji onda inhibira senzore zadužene za regulaciju mišićne kontrakcije. To negativno utječe na opuštanje mišića i dovodi do mišićnih spazama.

Grčevi se povlače sami od sebe i obično ne zahtjevaju posjet liječniku. Sami si možemo pomoći masažom i istezanjem zgrčenog mišića. Stavljanje toplih obloga može pomoći u ublažavanju grča, a nakon što je grč popustio, stavljanje hladnih obloga pomaže kod bolnih i osjetljivih mišića.

Pogledajte Bauerfeidnovu ponudu za terapije, ublažavanje boli u mišićima termo, krioterapijom i kineziterapijom.