Nazovite nas: +385 1 6542 855
Znanstvenici dokazali kako PMS utječe na razmišljanje

Znanstvenici dokazali kako PMS utječe na razmišljanje

Prema novom istraživanju švicarskih znanstvenika objavljenom u znanstvenoj publikaciji Frontiers in Behavioral Neuroscience, vjerovali ili ne, dokazano je da razmišljamo baš isto kada imamo i nemamo mjesečnicu; jednako bistro i pametno kao i svih ostalih dana u mjesecu.

Evo što su znanstvenici uradili kako bi ovo dokazali: dva mjeseca su pratili menstrualne cikluse 68 žena kako bi vidjeli da li fluktuacije hormona estrogena, progesterona i testosterona utječu na njihove kognitivne funkcije te ispitanice podvrgavali psihološkim testovima kako bi mjerili njihovo pamćenje, mogućnost logičkih pogrešaka te razinu koncentracije na više stvari odjednom. Znanstvenici su zaključili: promjene razina hormona nisu utjecale na kognitivne funkcije žena – one su sasvim jasno razmišljale kao i inače.

Tek oko 5 posto žena pati od takozvanog predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMD), koji se može opisati kao PMS na kvadrat, i koji, po istraživanjima, zaista utječe na mogućnost koncentracije, rješavanje problema, a prati ga depresivno raspoloženje, osjećaj beznađa, tjeskoba te izražena i kontinuirana razdražljivost, ljutnja, sklonost konfliktu, što može utjecati na obavljanje posla i odnose. Žene koje pate od PMD-a ove simptome počinju osjećati oko 10-og dana prije menstruacije. Ako se prepoznajete u ovome, to trebate podijeliti sa svojim ginekologom, ali si možete pomoći i sami – umjereno vježbati, odmarati se, smanjiti unos šećera, soli, kofeina, alkohola i masnoće te paziti da se u vašoj prehrani nalaze namirnice bogate vitaminima B, kalcijem, željezom i magnezijem.