Nazovite nas: +385 1 6542 855
Znate li za efekt “prve noći”?

Znate li za efekt “prve noći”?

Prva vam je noć u novom krevetu i osjećate se iscrpljeno? Nikako da zaspete, vrtite se, pitate se koja je to čudna buka, ima li kukaca? Ne brinite, postoji znanstveno objašnjenje za takve nemirne noći, a stručnjaci taj fenomen zovu “efekt prve noći”. To je uobičajeni privremeni poremećaj spavanja poznat već 50 godina. A kako se tako često javlja, vrlo se malo do sada istraživao, kaže znanstvenik Masko Tamaki sa sveučilišta Brown.

Studija je objavljena u časopisu Current Biology. Mjerena je usporena aktivnost mozga povezana sa dubokim spavanjem. Pokazalo se da prve noći u novoj okolini, lijeva hemisfera mozga manje spava. Ta regija je pokazala i povećanu budnost na povremene zvukove, kao što je zvuk budilice što nam inače omogućuje da se brže probudimo.

Tamaki kaže da neke ptice i druge životinje također imaju ovu vrstu zaštite. Kod ptica se pokazalo da je ovo hemisferično spavanje u vezi sa potencijalno opasnim situacijama. Njihov zaštitni alarmni sustav ostaje noću uključen ako spavaju na mjestima ili položajima koji su opasni.