Nazovite nas: +385 1 6542 855
Znate li što je ajurveda?

Znate li što je ajurveda?

Ajurveda je najstariji medicinski sustav na svijetu koji smatra ljudski život kombinacijom spoja tijela, osjećaja i duše. Tako je i postizanje idealnog zdravlja moguće samo ako je osoba zdrava na tjelesnoj, mentalnoj i duhovnoj razini. Ajurveda naglašava prevenciju bolesti i pomlađivanje organizma, a posebnu pažnju posvećuje prehrani i uravnoteženom načinu života. Cilj Ajurvede je balansiranje uma, duha i tijela.

Riječ Ajurveda na sanskrtu se prevodi kao “znanost o životu” ili “umjetnost dugovječnosti” čime ova 5000 godina drevna grana medicine daje do znanja da joj je u središtu pozornosti svaki čovjek ponaosob, te se i odnos prema liječenju ili prevenciji temelji na prirodnim načinima i preparatima pripremljenima uglavnom od biljaka. Istovremeno, Ajurveda se bavi i anatomskim i fiziološkim aspektom čovjeka čemu pristupa kroz holistički pristup.

Svojim preventivnim pristupom, Ajurveda istovremeno može pomoći u pravovremenom dijagnosticiranju mnogih bolesti (u čemu postiže daleko najbolje rezultate), čime se uvelike pospješuje sam proces pravodobnog liječenja te izbjegavaju ili olakšavaju kasnije teže manifestacije bolesti.

Ovaj tradicionalni način liječenja sve je snažnije prisutan u razvijenim zemljama gdje ga zagovaraju i liječnici i pacijenti obzirom da je sve veći broj onih kojima je Ajurveda pomogla u prevenciji i izlječenju mnogih bolesti.