Nazovite nas: +385 1 6542 855
1.listopad – Svjetski dan srca

1.listopad – Svjetski dan srca

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara povodom Svjetskog dana srca 1. listopada (subota), od 10.00 do 13.00 sati, na Trgu bana Jelačića organizira javnozdravstvenu akciju „Pokreni svoj život – saznaj svoj kardiovaskularni rizik”. Zagrepčani će moći provjeriti krvni tlak, kolesterol i glukozu te na temelju ova tri važna parametra saznati osobni kardiovaskularni rizik.

Zaklada Hrvatska kuća srca i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo također organiziraju obilježavanja Svjetskog dana srca u gradovima diljem lijepe naše.

Briga za zdravlje srca počinje s razumijevanjem rizika i prepoznavanjem čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Čimbenike rizika dijelimo na one na koje ne možemo utjecati, kao što su pozitivna obiteljska anamneza, dob, spol i naslijeđe, te na one na koje možemo utjecati, poput povišenih masnoća u krvi, hipertenzije, pušenja, povišene glukoze u krvi, nedostatka tjelesne aktivnosti i pretilosti.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2015. godinu, prvim su uzrokom smrtnosti i dalje bolesti cirkulacijskog sustava s 25 694 umrle osobe (47,40 %). Cirkulacijske bolesti i dalje su na prvom mjestu uzroka smrti kod muškaraca i kod žena. Umrlih muškaraca bilo je 11 007 (41,67 %), a žena 14 687 (52,85%). Upravo ovaj podatak pobija mit kako od kardiovaskularnih bolesti umire više muškaraca nego žena. Kada govorimo o vodećim uzrocima smrti, najviše je osoba umrlo od ishemijske bolesti srca, tj. 11 509 osoba (5 190 muškaraca, 6 319 žena), i od cerebrovaskularnih bolesti, točnije 7 433 osobe.