Nazovite nas: +385 1 6542 855
10 prilagođenih sportova za aktivan život

10 prilagođenih sportova za aktivan život

Osim što poboljšava fizičku kondiciju, bavljenje sportom ima pozitivan utjecaj na psihološki razvoj i raspoloženje što svakako pogoduje kvaliteti života. Zbog te činjenice te zbog širenja i uspostavljanja posebnih udruga, saveza i propisa, prilagođeni sportovi sve su privlačniji osobama s invaliditetom koje ih igraju amaterski i profesionalno.

 

Prilagođeni sportovi za sve

Izmjene u prilagođenim sportovima su minimalne tako da ih osobe s invaliditetom mogu igrati bez gubitka njihove izvornosti. Prilagođeni sportovi rekreacijski su i natjecateljski, a mogu se igrati u slobodno vrijeme, služiti kao terapija ili biti usmjereni prema natjecanjima visokih performansi od kojih su Paraolimpijske igre najznačajnije.

Jedan od temeljnih aspekata u tim sportovima je prilagodba invalidskih kolica i sportske opreme. U tom smislu, dizajn i materijali od kojih se izrađuju kolica su poboljšani, čime su prilagođeni specifičnim potrebama koje zahtijeva svaki sport.

 

Koji sport trebam odabrati?

Ako pitate koliko prilagođenih sportova postoji, odgovor je da se gotovo svi pojedinačni sportovi, sportovi u parovima i grupni sportovi mogu prilagoditi. Prije nego što odaberete sport, razmislite o tome što vam se sviđa, što vas motivira i što želite postići treniranjem tog sporta. Kao i u mnogim drugim aspektima života, upornost i predanost vrijednosti su koje morate imati na umu pri postavljanju vaših ciljeva.

1. BICIKLIZAM

Biciklizam je jedna od mogućnosti za osobe s invaliditetom zahvaljujući ručnim biciklima. Postoje dvije mogućnosti za ovaj sport. S jedne strane postoje ručni bicikli odvojeni od invalidskih kolica, primjerice modeli QUICKIE Shark. Ovi ručni bicikli sportskog su tipa, uvijek se upravlja ručno, a ovisno o modelu, moći ćete sudjelovati u rekreacijskom i natjecateljskom biciklizmu.

Ako tražite manje sportski model, onaj s kojim možete i vježbati, odaberite ručni bicikl koji se postavlja na vaša invalidska kolica. Takav dizajn imaju modeli Quickie Attitude. Možete odabrati ručni, hibridni ili potpuno električni tip.

2. KOŠARKA U INVALIDSKIM KOLICIMA

Ovo je jedan od najpopularnijih prilagođenih sportova s ligama i natjecanjima koja se održavaju diljem svijeta. Košarka u invalidskim kolicima zahtijeva izuzetan napor jer su dimenzije terena i visina koša iste kao u klasičnoj košarci. Prilagođena invalidska kolica mogu imati 4 ili 5 kotača, dva velika koja se nalaze na stražnjoj strani, dva mala na prednjoj strani i obično peti kotač protiv prevrtanja na stražnjoj strani, kao što su RGK Club sport i RGK Elite. Budući da se radi o timskom sportu, potiče druženje i društvene odnose. Zbog svog velikog rasta, postoje klubovi i udruge različitih kategorija i na različitim razinama.

3. RAGBI U INVALIDSKIM KOLICIMA

Ovaj sport igra se u invalidskim kolicima, a izvorno je namijenjen igračima s kvadriplegijom. Iako je u našoj zemlji novost, u drugim dijelovima svijeta prilagođeni ragbi na četiri kotača ima dugu tradiciju. Ako želite saznati više o ovom sportu, ne zaboravite posjetiti internetsku stranicu EFDS- a (Engleski savez sportova za osobe s invaliditetom).

4. MAČEVANJE

Prilagođeno mačevanje postalo je paraolimpijski sport 1960. godine, a zahtjeva iste uvjete kao tradicionalna verzija: preciznost, tehniku i stil. Stolac je pričvršćen za pod čime se omogućuje veća sloboda kretanja ruku. Ovo je jedan od najzanimljivijih prilagođenih sportova ako želite razviti svoju agilnost i reflekse. Ako želite saznati kako se baviti ovim sportom, upoznajte se sa službenim pravilima.

5. HOKEJ

Prilagođeni hokej ima dvije kategorije: jednu s invalidskim kolicima na ručni pogon i drugu s invalidskim kolicima na električni pogon. Igra se dvjema vrstama palica: ručnom (uobičajenom) palicom i palicom u obliku slova T koja ima plastične lopatice smještene na prednjem dijelu kolica. Zbog toga ga mogu igrati osobe različitog stupnja invaliditeta, čineći ga jednim od najintegriranijih prilagođenih sportova.

6. PLES

Ako istovremeno želite vježbati i poboljšati vaše najizraženije i najdramatične atribute, prilagođeni ples je za vas. Toliko je uspješan da već ima vlastita pravila, a zasigurno ćete pronaći stil koji je baš za vas, bilo da je to tango, valcer, ples, cha-cha ili čak nešto aktivnije poput zumbe. Ukratko, ovo je zabavan sport koji se može prakticirati tijekom cijele godine, bilo gdje, i s vašim odabranim društvom.

7. JEDRENJE

Od svih prilagođenih sportova, ovaj sport pruža veću autonomiju onima koji se njime bave. Jedna od njegovih karakteristika je kontrola putem upravljačke ručice čime se olakšava rad kormila i jedara. Ako želite sudjelovati u sportovima na otvorenome, prilagođeno jedrenje dobar je način da pokažete svoju vještinu i brzinu na moru. Osim toga, pruža neusporediv osjećaj slobode.

8. TENIS

Tenis u invalidskim kolicima poštuje neka pravila tradicionalne verzije. Primjerice, veličina terena je ista, a vrsta reketa i pravila vezana za lopticu također su nepromijenjena. Zanimljiva stvar o prilagođenoj verziji je da loptica može odskočiti dva puta i može pasti izvan terena na drugom odskoku.
Zahvaljujući velikoj prihvaćenosti ovog sporta, postoje invalidska kolica koja su posebno dizajnirana za igranje tenisa kao što su kolica RGK Grand Slam.

9. SLALOM

Ako se odlučite baviti ovim sportom, morate koristiti ne samo svoju fizičku snagu nego i sposobnost koncentracije. Prilagođeni slalom sport je koji se prakticira u zatvorenim sportskim centrima ili na otvorenome, ako to dopuštaju vremenski uvjeti, a sastoji se od prevladavanja niza prepreka na stazi. Natjecanja iz prilagođenog slaloma sastoje se od dva dijela: prvog koji je obvezan i drugog koji je otvorenog tipa i promjenjiv na svakom natjecanju. Zbog toga se lako prilagođava različitim razinama. Napomena: vježbajte i prođite stazu u najkraćem mogućem vremenu kako biste postigli što bolje rezultate u ovom sportu.

10. GENERATORI ADRENALINA

Skijanje, karting ili paraglajding samo su neki od prilagođenih sportova koji će vam dati priliku da steknete velika iskustva na otvorenome, otkrijete svijet i zabavite se s prijateljima. Odaberite mjesto i iskustvo: samo vi određujete granice i pravila.

 

Vaš prilagođeni sport s odgovarajućim invalidskim kolicima

Bavljenje sportom dobro je za vaše zdravlje, i fizičko i psihičko, bez obzira na to imate li invaliditet ili ne. Zapravo, kao što ste vidjeli, mnogi sportovi jedva mijenjaju svoja pravila u svojoj prilagođenoj verziji. Kako biste izvukli najviše zadovoljstva, trebate imati pravu opremu koja će vam omogućiti bavljenje sportom bez ograničenja.

Danas postoji veliki izbor invalidskih kolica i sportske opreme koja je posebno razvijena za razne sportove, poput onih koje nudi Bauerfeind. Pronađite model koji najbolje odgovara vašim potrebama i izvucite njegove najbolje performanse na terenu i izvan njega!