Nazovite nas: +385 1 6542 855
9 načina kako da iskoristite višak limuna

9 načina kako da iskoristite višak limuna

Samo malo limuna dovoljno je da vas prebaci iz kuhinje u SPA. Njegov visok udjel vitamina C prevenira pigmentaciju, grubu teksturu i formiranje dubokih bora u koži. Istovremeno, limun je i odličan borac protiv bakterija i izvrstan je prirodni konzervans. S njim doista možete toliko toga… A to će vam pokazati i ovi mali, ali superučinkoviti trikovi.

1. Posvijetlite kosu

Iako limun i isušuje kosu, odličan je za izradu pramenova. Možete ili iscijediti 2-3 limuna pa nanijeti na kosu ili trljati polovicu limuna po dijelovima kose gdje želite da se posvijetli. Sljedeći korak je izlazak na sunce – ono će vam dati najprirodnije pramenove koje možete zamisliti.

2. Čišćenje mikrovalne

Sve što trebate je staviti nasjeckan limun u zdjelu, preliti ga mješavinom vode i octa i zatim to uključiti da se vrti u mikrovalnoj nekoliko minuta. Od ovih para mrlje će se toliko opustiti, da ćete mikrovalnu samo trebati prebrisati spužvicom. Naravno, pustite prvo da se malo ohladi!

3. Piling za tijelo

Pomiješajte jogurt, med i nekoliko žličica soka od limuna sa soli kako bi dobili DIY masku koja će skinuti sve mrtve stanice kože i očistiti mitesere. Morate je nanijeti na kožu, pustiti da djeluje nekoliko minuta i onda je skidati kružnim pokretima da dobijete i učinak pilinga.

4. Obnavljanje energije

Žene su posebice sklone gubljenju željeza jer gube puno krvi tijekom menstruacije, što vodi do umora, slabih noktiju, a ponekad i zadihanosti. Pijete li svoje suplemente željeza ili jedete hranu bogatu željezom uz vodu s limunom, tijelo će vam ga bolje apsorbirati i obnoviti vam energiju!

5. Čišćenje WC-a

Ovo je stari trik koji uvijek pali – stavite krupnu morsku sol na polovicu limuna i s tim oribajte unutrašnjost WC-a. Sve će ugodno mirisati po limunu i moru, a pritom ćete sigurno ubiti i sve bakterijice.

6. Crnjenje voća

Neko voće, poput jabuka, kruški, ali i komorača i krumpira, brzo će prirodno pocrniti. Kako bi to izbjegli, držite ih u vodi s malo limunova soka. Između ostaloga, želite li da vaš guacamole, pesto ili slični umaci sa začinima ostanu u vibrantno zelenoj boji – dodajte malo limunova soka!

7. Čišćenje daščica

Čišćenje kuhinjske daske tako da je ribate s pola limuna očistit će je od bakterija i dati joj ugodan miris, no nakon rezanja mesa nabavite i neko snažnije sredstvo za čišćenje.

8. Smrad u kanti za smeće

Kako bi izbjegli tipičan smrad iz smeća, iako redovito mijenjate vrećice, jednom mjesečno u nju ogulite limun kako bi je osvježili.

9. Super-chef

Dodajte sok od polovice limuna u juhe poput minestrone, jer daje zbilja lijepo osvježenje okusu. Ovo, doduše, napravite samo ako vam se juha kuhala manje od sat vremena, jer inače bi okus mogao postati gorak.