Nazovite nas: +385 1 6542 855
Danas je Svjetski dan borbe protiv raka

Danas je Svjetski dan borbe protiv raka

4. veljače – Svjetski dan borbe protiv raka

U svijetu se svake godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije. Tim se obilježavanjem nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv raka.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka je jačanje svijesti o važnosti prevencije, podrška oboljelima od raka te poticanje svih u društvu:

  • Vlade,
  • lokalne zajednice,
  • poslovnih subjekata,
  • škola,
  • obitelji,
  • pojedinaca.

Sve kako bi poduzeli određene aktivnosti u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka.

“I am and I will”

Tema obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka 2019. – 2021. „I am and I will“ naglašava kako svatko osobno može dati doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja utjecaja raka na sebe, svoje najbliže, zajednicu kao i globalno. Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih od raka, rak je prozvan epidemijom modernog doba.

U Hrvatskoj se trenutno provode tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to:

  1. raka dojke,
  2. debelog crijeva i
  3. vrata maternice.

Rak je izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela. Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz premalignih promjena do malignih tumora. Metastaziranje, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti.

Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati s 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.