Nazovite nas: +385 1 6542 855
Danas je Svjetski dan posvojenja

Danas je Svjetski dan posvojenja

Uoči Svjetskog dana posvojenja premijerno je prikazan kratak film sa svjedočanstvima triju posvojenih djevojaka. Dora, Lucija i Margareta hrabro su stale pred kameru i pričale, među ostalim, o posvojenju te želji da upoznaju biološke roditelje. Njihove dirljive priče otkrivaju s kojim se problemima posvojena djeca suočavaju tijekom odrastanja, te zašto je bitna kvalitetna komunikacija s posvojiteljima.

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.

Svi koji podržavaju posvojenje i obitelji nastale posvojenjem, na društvenim mrežama mogu objaviti fotografiju dlana s nacrtanim smješkom uz ključne riječi #Adopta i #Svjetskidanposvojenja.

Dojenje usvojenog djeteta

 • Za dojenje usvojenog djeteta se treba pripremiti.
 • Dojiti usvojeno dijete je čak i još važnije od dojenja biološkog djeteta.
 • Dojenje pomaže kod stvaranja povezanosti – važno je za dijete i za majku a u konačnici za cijelu obitelj.
 • Majčino mlijeko je u bilo kojoj količini za svako dijete neizmjerno vrijedno.
 • Dojenje je čak važno i za zdravlje majke, koja je dijete usvojila.
 • Dojiti znači puno više nego samo pružanje majčinog mlijeka.

Je li dojenje usvojenog djeteta zahtjevno?

Početak može biti težak, emotivno naporan, ali početi dojiti je često jako zahtjevno i za biološke majke. Naravno, moguće je da će sve ići bolje nego što zamišljate. Trebati će vam potpora savjetnice za dojenje kao i obitelji. Potrebno je da dajete sve od sebe, morate biti odlučni. Ovo može biti psihički iscrpljujuće. Morate imati realistička očekivanja. Dojenje će vas uvući u majčinstvo na vrlo fizički način koji možda niste očekivali. Možda će vas preplaviti različiti osjećaji, možete biti vrlo umorni. Osim brige za bebu ćete morati savladati i ovu “dodatnu” obavezu. Radi se o dugotrajnom procesu koji bi mogao potrajati i nekoliko tjedna. Ali ono što dobivate je vrijedno svakog truda. I dojiti s radošću i zadovoljstvom onda možete još jako dugo. Dojenje je investicija, koja će vam se itekako isplatiti. Mnoge majke usvojene djece su kod dojenja uspiješnije nego biološke majke, jer je njihova predanost često jača.

Hoćete li trebati posebnu opremu?

Ovisno o dobi djeteta i od produkcije mlijeka. Nemojte kupovati ništa unaprijed, napravite plan sa savjetnicom za dojenje. Možda ćete trebati supplementor ili laktacijsko pomagalo ili izdajalicu. Sve su to pomagala, koja koriste i biološke majke.

Kada započeti s pripremama za dojenje?

Odmah kada znate da je vjerojatno da bi ste mogli imati bebu. Najprije 9 mjeseci prije mogućeg dolaska bebe. Devet mjeseci je idealno, ali ne uvijek i moguće. Bilo koje vrijeme je dobro. Standardni protokol za usvajanje je postavljen za 5 mjeseci. Da dobijete što bolje rezultate, potrebna su barem dva mjeseca. Postoji i ubrzani protokol za jedan mjesec. 30 dana priprema je minimum. Ukoliko nemate 30 dana, potrebno je uvažiti dodatne protokole – savjetnica za dojenje će vam ponuditi razne mogućnosti ukoliko imate manje od 30 dana. Ako imate bebu već doma, dogovorite se sa savjetnicom na daljnjem postupku prema tome kakva je vaša trenutna situacija.

Kako majka usvojene bebe može pokrenuti laktaciju sa najboljim izgledima?

 • Laktaciju će najvjerojatnije pokrenuti hormonska priprema u kombinaciji sa drugim preparatima za povećanje produkcije mlijeka. Ova metoda simulira trudnoću, potiće rast mliječne žlijezde i grudi i pokrene sličnu hormonsku situaciju kao nakon poroda, što će stimulirati laktaciju.
 • Hormonska priprema: uključuje uzimanje kombinirane kontracepcije bez prekida u trajanju od minimalno 30 dana, bolje 60 dana, idealno 5 mjeseci. Hormonsku kontracepciju mora propisati ginekolog.
 • Dodatni preparati: lijek domperidon (COSTI) u dozi od 30 mg 3x dnevno tokom korištenja kontracepcije i u dozi 30 mg 4x dnevno nakon prestanka uzimanja kontracepcije, max. 40 mg. 4x dnevno. Uvijek pola sata prije jela.
 • Dodatni preparati nakon prestanka uzimanja kontracepcije: piskavica (u prahu ili kapsule) i blaženi čkalj
 • Nakon prestanka uzimanja kontracepcije se nastavlja u uzimanju domperidona i piskavice plus blaženog čkalja. Ujedno se počinje izdajati mlijeko ili stavljati beba na dojku.
 • Točan postupak za ovu pripremu će vam objasniti savjetnica dojenja prema protokolu, koji je za vas prikladan.