Nazovite nas: +385 1 6542 855
Dijabetes na putu do izliječenja

Dijabetes na putu do izliječenja

„Htjela bih da svi dijabetičari znaju da njihova bolest, i problemi koji dolaze s njom, nije zaboravljena te da se uzbudljiva istraživanja lijeka događaju upravo sad. Imam osjećaj da je šećerna bolest krivo shvaćena i često zanemarivana, ali je liječenje ove grozne bolesti prioritet Medicinskog centra City of Hope.“, rekla je Gina Marchini, 33-godišnja odgojiteljica u dječjem vrtiću na Aljaski nakon operacije gušterače.

Naime, Gina je prije presađivanja stanica otočića gušterače imala dijabetes tipa 1, a nakon operacije njena razina glukoze u krvi je normalna. Samo nekoliko sati nakon operacije, kojom se gušterači omogućilo da sama proizvodi svoj inzulin, doktori su joj rekli da ima normalnu razinu glukoze u krvi, a nekoliko dana kasnije se mogla u potpunosti odreći inzulina u injekcijama.

Rezultati nedavno pokrenutog istraživanja tek trebaju biti napisani i dovršeni. Ali, kao jedna od približno 1,25 milijuna Amerikanaca kojima je dijagnosticirana šećerna bolest tip 1, Gina Marchini je naglasak napretka i cilja istraživanja šećerne bolesti, kao i dokaz gotovo nepobjedivog obećanja života bez igala i ograničenja. Pionir u presađivanju stanica otočića gušterače, Medicinski centar City of Hope iz SAD-a, koristi svoje trenutno kliničko ispitivanje kako bi oplemenili protokol transplantacije koji iscrpljuje imunološke stanice koje uzrokuju bolest, a istovremeno štedi korisne imunološke stanice.

Prijašnja istraživanja ovakvih strategija su pokazala da je 60% pacijenata uspjelo samo proizvesti dovoljnu količinu inzulina, 5 godina nakon presađivanja. Gina Marchini ne zna koliko dugo će trajati njena novootkrivena kontrola glukoze, ali je rekla da bi, prije presađivanja, bila oduševljena ako bi njena razina glukoze nekoliko sati ostala unutar raspona osobe koja ne boluje od šećerne bolesti.