Nazovite nas: +385 1 6542 855
GenuPoint kao rješenje za skakačko koljeno

GenuPoint kao rješenje za skakačko koljeno

U randomiziranoj presječnoj studiji o patelarnoj tendopatiji, sportski liječnik Dr. Hans Zwerver iz Sveučilišnog medicinskog centra Groningen istražio je djelovanje bandaže GenuPoint na patelarnu tetivu. Rezultati su pokazali značajno ublažavanje bolova kod pacijenata sa skakačkim koljenom i pozitivan proprioceptivan utjecaj na ispitanike s već smanjenom senzomotorikom.

Studija „Effect of a patellar strap on the joint position sense of the symptomatic knee in athletes with patellar tendinopathy“ sada je objavljena na Internetu u međunarodnom recenziranom stručnom časopisu Journal of Science and Medicine in Sport [www.jsams.org] i bavi se indikacijom sindroma vrha patele. Ovo kronično oboljenje patelarne tetive je sindrom prenaprezanja i manifestira se oštrom boli ispod patele koljena prilikom svakog istezanja mišića donjeg ekstremiteta kao i u ograničenjima pokreta koljenskog zgloba. Većinom pogađa sportaše koji se bave sportovima, u kojima su prisutni česti skokovi, kao što su odbojka ili košarka, pa od tuda dolazi i široko poznati naziv Skakačko koljeno.

Dizajn studije orijentirao se na istraživačko pitanje kako se nošenje bandaže za patelarnu tetivu, u ovoj studiji bandaže GenuPoint tvrtke Bauerfeind, odražava na propriocepciju. Za to su 24 pacijenta sa skakačkim koljenom proveli funkcionalne testove opterećenja, kao što su savijanje koljena jedne noge i vježbe skakanja. Osim toga, tijekom dva tjedna dokumentirali su subjektivnu razinu boli pri prosječno četiri sata sportske aktivnosti tjedno. Dodatno su sudjelovali u aktivnom testu reprodukcije kuta koljenskog zgloba. Kod ovog testa praga za kvantifikaciju senzomotoričkih sposobnosti, sudionici studije su prilikom savijanja i pružanja koljena u spravi za nožnu ekstenziju dizali uteg i nakon toga su imali zadatak ponoviti kut savijanja bez vizualnog pomagala.

Rezultati su pokazali da su sudionici s bandažom GenuPoint, zahvaljujući ciljanom rasterećenju patelarne tetive, osjećali znatno manje bolova prilikom testova opterećenja i sportske aktivnosti. U procjeni boli, dobiveno je prosječno smanjenje od 10,3 točke, odnosno od 15,2 točke na 100-milimetarskoj vizualno-analognoj skali. Što se tiče propriocepcije, nije se moglo dokazati jednoznačno djelovanje za cijelu skupinu sudionika studije. Međutim, kad se skupina podijelila na sudionike s visokom i već smanjenom senzomotorikom, u skupini sa smanjenom senzomotorikom pokazalo se značajno poboljšanje propriocepcije.