Nazovite nas: +385 1 6542 855
Imate prištiće na nadlakticama? Možda je za to kriva prehrana!

Imate prištiće na nadlakticama? Možda je za to kriva prehrana!

Da razjasnimo za početak: postoje dvije vrste prištića na nadlaktici. U većini slučajeva radi se o keratosis pilaris (takozvana „pureća koža“). To je urođeni poremećaj folikula te se može ublažiti redovitim pilinzima, dok druga može biti vezana za hranu.

Intolerancija na gluten
Ako je koža nadlaktice često crvenkasta te se prištići upale, moguće je da je riječ o intoleranciji na gluten: kad tijelo ima problema razgraditi gluten, onda je crijevo lako „upaljivo“ – a to se često pokazuje prištićima na nadlaktici. Drugi simptomi intolerancije na gluten su bolovi u trbuhu, vrtoglavica, mučnina i grčevi u želucu – ali i česte promjene raspoloženja i glavobolje.

Mjesec dana apstinencije
Ako imate takve prištiće na nadlaktici, možete pokušati na mjesec dana iz prehrane potpuno izbaciti namirnice koje sadrže gluten: pšenicu, raž, ječam, pir, te zob koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Osim u spomenutim žitaricama, gluten se nalazi svuda oko nas, sadrži ga industrijska hrana, pa čak i ruževi za usne te treba pažljivo čitati etikete na kojima su navedeni sastojci. Kod blažeg oblika intolerancije može pomoći „mjesec apstinencije“ – potom tijelo opet može podnositi neke namirnice. Kod težeg oblika intolerancije trebate izbjegavati te proizvode možda i zauvijek, no, za utjehu postoje i žitarice bez glutena – kukuruz, heljda, proso, smeđa riža i dr.