Nazovite nas: +385 1 6542 855
Iskrivljenje kralježnice ili skolioza

Iskrivljenje kralježnice ili skolioza

Skolioza predstavlja svako iskrivljenje kralježnice gledano sprijeda ili straga u frontalnoj ravnini. Skolioza može biti izražena u desnu ili lijevu stranu, a može biti i obostrana te tada nailazimo na dvije krivine. Prema broju krivina, mogu biti jednostruke i višestruke, a prema dijelu kralježnice mogu biti lumbalne, torakalne i torakolumbalne. Svaka zakrivljenost kralježnice ne znači nužno da postoji strukturalna deformacija, već se najčešće radi samo o lošem posturalnom držanju. Dugogodišnje loše posturalno držanje odnosno izlaganje krivom držanju može dovesti do pojave strukturalnih problema koje uključuju i deformaciju.

Današnji način života, sjedenje i nedovoljna fizička aktivnost sve češće u mladih ljudi dovodi do različitih poteškoće koje dugoročno mogu prouzročiti zdravstvene probleme. Jedan od tih problema je i pojava lošeg posturalnog držanja, a posljedično i pojava strukturalne skolioze. Skoliotična držanje najčešće započinju upravo uslijed slabosti paravertebralnih mišića (mišića položenih uz kralježnicu), odnosno njihovog disbalansa kao i odnosa u jakosti mišića leđa i trbušnog pojasa.

Najčešće dolazi do pojave iskrivljenja odnosno strukturalnog zavoja na jednom djelu kralježnice i to iskrivljenje nazivamo primarnim zavojem odnosno primarnom krivinom. Kako bi tijelo moglo izbalansirati primarnu krivinu ono se prilagođava i tada nastaje i sekundarna krivina koja je položena na suprotnu stranu od primarne. Tada kralježnica počinje izgledati kao slovo S.

Djece sa skoliozom u populaciji ima 2-3 posto, a teže su deformacije znatno rjeđe. U djece sa skolizom primjećuje se asimetrija zdjelice, struka, ramena i ponekad otklon glave. Liječenje je najčešće konzervativno, odnosno kineziterapija i po potrebi korištenje ortoze ili steznika. Rijetko i operativna. Vježbe za skoliozu su individualne i odnose se na kombinaciju vježbi istezanja, jačanja pojedinih mišića i vježbe disanja.

Liječenje skolioze

Moguće ju je liječiti neovisno o dobi i spolu. Samo hrana bogata proteinima i ugljikohidratima daje rezultate u izgradnji jakih mišića (svježe voće i povrće, meso, najviše piletina, riba, jaja…). Spavanje treba biti isključivo na tvrdoj podlozi kako iskrivljenje kralježnice i deformacija rebara ne bi napredovali. Pod tvrdom podlogom podrazumijevamo isključivo dasku i spavanje na leđima. Iz jednostavnog razloga – tvrda podloga vrši pritisak na rebra da se dalje ne deformiraju i samim time da se vraćaju u svoj fizioloski položaj. Tvrda podloga razbija spazam mišića i sprječava daljnje napredovanje skolioze u svakom smislu. Spavanje na boku na bilo kakvoj podlozi također pospješuje progresivnom napredovanju skolioze.

Ovisno o dobi, stupnju iskrivljenja kralježnice i individualnim karakteristikama danas se primjenjuju različite metode liječenja. Za lakše skolioze koristi se kineziterapijski postupak, kod progredirajućih je potrebno nošenje korektivnog steznika, a kod najtežih oblika provodi se kirurški zahvat.

Kineziterapijska istraživanja pokazuju da je sustavnim tjelesnim vježbanjem moguće ostvariti pozitivan utjecaj na čitav niz dimenzija psiho-somatskog sustava. Jednako je važno koristiti vježbe kao prevenciju lošeg držanja, daljnje progresije u skoliozu ali i podloge za zdrav razvoj mišićno-koštanog sustava kao i osnovu za stvaranje dobrih posturalnih navika pri sjedenju, stajanju i hodanju. Bez obzira na koji se način kineziterapija primjenjuje, ona mora biti posebno planirana i programirana za svakoga.