Nazovite nas: +385 1 6542 855
Jednostavni recept za zdravu slasticu od ananasa

Jednostavni recept za zdravu slasticu od ananasa

Ananas je izrazito zdrav zbog mnogo razloga. On je, naime, jedini jestivi izvor multifunkcionalnog enzima bromelaina i time pomaže u prevenciji krvnih ugrušaka, spriječava plak u arterijama te pruža antioksidativne i protuupalne koristi, a istraživanju su pokazala da sprječava i rast određenih vrsta raka.

 

Ananas je bogat raznim vitaminima, mineralima i drugim važnim hranjivim tvarima. Među ostalim, sadrži i bromelain, prirodni enzim koji pomaže normaliziranju probavnog sustava – posebno kod probave bjelančevina i masti, a ima i protuupalno djelovanje. Liječnici savjetuju osobama s povišenom razinom kolesterola u krvi da svako jutro započnu jedenjem ananasa natašte.

 

Snaga ananasa je svakako i u vitaminu C i njegovim antioksidativnim svojstvima. Taj vitamin nas štiti od štete koju uzrokuju slobodni radikali dajući poticaju plaku da oblaže stijenke krvnih žila. Osim vitamina C, ananas je poebno bogat i manganom, koji pomaže rast, potiče zdravu probavu i također ima antioksidativna svojstva. Zbog mnoštva antioksidanta u ananasu, koji uneseni u organizam iz ananasa omogućuju dugoročne pozitivne utjecaje na zdravlje, to voće općenito može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, dijabetes i određene vrste raka.

 

 

U ananasu možete uživati u svježem obliku, konzerviranom ili u obliku soka.

Evo ideje kako ananas pretvoriti u finu slasticu:

 

Sastojci:

2 šalice ananasa narezanog na kockice

1 i pol šalica bademovog ili kokosovog mlijeka bez šećera

žličica meda, po želji

 

Izvadite ananas iz konzerve i ocijedite tekućinu, ili svježi ananas narežite na kockice. Stavite ananas u hladnjak na neko vrijeme da se rashladi. Zatim ga stavite u blender, dodajte biljno mlijeko bez šećera i, po želji, žličicu meda. Sve dobro promiješajte u blenderu i servirajte u čaši sa žličicom. Dobili ste ukusan, osvježavajući i superzdravi desert od ananasa!