Nazovite nas: +385 1 6542 855
Kako i vi možete pomoći u borbi protiv raka dojke?

Kako i vi možete pomoći u borbi protiv raka dojke?

Mjesec listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke pa je to dobra prilika da se još jedanput naglasi da rano otkrivanje znači i život.

Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i u mladih žena. Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Do sada su završena četiri ciklusa programa, a peti je u tijeku. Cilj je programa smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25 posto i otkriti rak u početnom stadiju u što većem postotku – sve kako bi liječenje bilo uspješnije.

Rizični čimbenici

Postoje predispozicijski faktori za razvoj raka dojke, a to su:

  • genetska predispozicija
  • žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine
  • žene koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine
  • žene koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine
  • pretilost

Simptomi na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke, su: čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

Mamografijom se može otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati, a za mlađe žene do 40- te godine života preporučuje se UZV dojki.

Broj oboljelih od raka dojke, u Hrvatskoj, tako i u svijetu na žalost raste te je i dalje na prvom mjestu među svim malignim bolestima od kojih obolijevaju žene. Kako bismo svi napravili najviše što možemo u borbi protiv ove zloćudne bolesti, podsjetite svoje bližnje, ali i sebe da je prevencija ipak najbitnija te na taj način svi možemo učestvovati u borbi.

Samopregled dojki u 3 laka koraka:

  1. Prije kupanja ili tuširanja opustite ruke ispred zrcala, ispravite ramena pa pogledajte svaku dojku. Tražite promjene na dojkama i bradavicama te ima li crvenila, osipa ili vas boli negdje. Zatim stavite ruke na bokove, stisnite prema unutra te stegnite prsne mišiće. Pogledajte sa strane i donji dio te se nagnite naprijed i opet pogledajte dojke.
  2. Podignite ruke iznad glave te opet pogledajte pozorno ima li bilo kakvih promjena na dojkama ili bradavicama.
  3. Tijekom tuširanja ili kupanja nasapunajte ruke te ispruženom rukom skupljenih prstiju nježno i čvrsto pritisnite svaku dojku. Pomičite ruku preko cijele dojke, pogledajte ispod pazuha i iza bradavice.

Ako osjetite bilo kakve promjene, nemojte čekati te svakako odmah potražite savjet liječnika.