Nazovite nas: +385 1 6542 855
Krastavac: Nećete vjerovati za što je sve dobar!

Krastavac: Nećete vjerovati za što je sve dobar!

Krastavci su fantastična salata, no mogu “glumiti” i čips, biti dio variva ili marinirani kao super prilog, no većina ljudi ne troši svoje vrijeme na ovo izuzetno povrće jer smatraju da nemaju puno nutrijenata radi svoje svijetle boje i velikog sadržaja vode. No vjerovali ili ne, iako sadrže tek 20-ak kalorija i 4 grama ugljikohidrata, oni mogu pomoći zaštititi, ali i popraviti vaše zdravlje.

Krastavac je super-povrće!

1. Oni su dobri za zdravlje kostiju

Glavni nutrijent u krastavcima je vitamin K koji je jedan od ključnih za zdrave kosti. Jedna šalica krastavaca s koricom pokriva preko 20% preporučene dnevne doze unosa vitamina K. On je ključan za formiranje kostiju, a manjak ovog vitamina vodi do osteoporoze i uvećanog rizika od prijeloma kostiju.

2. Pomažu kardiovaskularnom zdravlju

Sadrže pregršt antioksidansa, uključujući flavonoide, koji su poznati kao zaštitnici od bolesti srca. Čak je i sjemenje od krastavaca korisno: nakon pola godine korištenja, mogu smanjiti kolesterol i smanjiti trigliceride.

3. Hidriraju

Jedan srednji krastavac sadrži 194 grama tekućine, što je nešto malo manje od jedne čaše vode! Dodate li ga u običnu vodu, dati će ugodan okus zbog kojega ćete unositi više tekućine u tijelo.

4. Dobri su za kontrolu kilaže

Nude čak tri stvari koje potiču gubitak kilograma: imaju malo kalorija, ali su puni vlakana i tekućine.

5. Mogu ublažiti stanja kože

Stavite li šnite krastavca na oči, smanjit će vam otečenost od spavanja. Pomaže kod oticanja i iritacija kože, pa su dobri protiv akni i izgorjele kože.

6. Mogu suzbiti loš zadah

Najčešći uzrok lošeg zadaha je kada bakterije napadnu ostatke hrane u ustima. Kako krastavci sadrže puno tekućine, uz pomoć sline i žvakanja, pomažu isprati ostatke hrane iz usta i tako uklanjaju zadah.