Nazovite nas: +385 1 6542 855
Znate li što je kronična opstruktivna plućna bolest?

Znate li što je kronična opstruktivna plućna bolest?

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest koju karakterizira smanjenje protoka zraka kroz dišne putove (opstrukcija) koje nije potpuno reverzibilno. Ovo smanjenje protoka zraka obično je progresivno i povezano s neprimjerenim upalnim odgovorom pluća na štetne čestice ili plinove.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je kronična bolest koja se može liječiti i spriječiti. Opstrukcija dišnih puteva je uzrokovana upalom u dišnim putevima i plućnom parenhimu koja nastaje kao posljedica djelovanja raznih iritansa, prvenstveno sastojaka duhanskog dima, ali i onih iz okoliša. Kako bolest napreduje nastaju brojne strukturne promjene i oštećenje mukocilijarne funkcije što rezultira opstrukcijom protoka zraka kroz dišne puteve.

Dijagnozu kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) treba razmotriti u svih osoba s karakterističnim simptomima i anamnestičkim podacima o izloženosti čimbenicima rizika za KOPB, osobito pušenju cigareta. Zato bi svakom pušaču starijem od 40 godina trebalo napraviti spirometriju.

Pušenje je glavni uzrok KOPB. Cigaretni dim i razni iritansi iz okoliša iniciraju upalu u plućima a ono što je karakteristično za KOPB jest da upalni procesi zaostaju u plućima i nakon prestanka pušenja, a sa progresijom bolesti dolazi do daljnjeg jačanja upale u plućnom parenhimu.

Međutim, KOPB je više nego bolest pluća. U KOPB bolesnika povećana je učestalost kardiovaskularnih bolesti, povećan je rizik razvoja karcinoma pluća, te su vrlo često prisutni metabolički sindrom, osteoporoza, kaheksija i depresija.

Simptomi koji mogu upućivati na pojavu bolesti:

  • kašalj
  • iskašljavanje
  • zaduha

Kako bolest napreduje razdoblja između pogoršanja postaju kraća. U kasnijim fazama KOPB-a mogu se vidjeti teška zaduha, kašalj i iskašljavanje velike količine sluzi, hripanje, stalne infekcije, natečeni zglobovi. U uznapredovaloj fazi, bolesnicima je potrebna stalna njega i dodatni kisik kako bi mogli disati.

freestyle-bag_akcija_a4-10mj-2016-page-001

Postoje dva tipa bolesnika: bolesnici plavkaste boje u licu, podbuhli, koji kašlju i iskašljavaju tijekom cijelog dana i stalno imaju prisutan osjećaj nedostatka zraka. Takve bolesnika nazivamo “modri napuhanko”.

Kod bolesnika kod kojih prevladava emfizem osnovni simptom je zaduha. U početku. otežano dišu samo u naporu, kasnije stalno. Lice im je blijedoružičasto i sjede pognuti prema naprijed kako bi si olakšali izdisanje. Zrak izdišu kroz stisnta usta, a mišići prsnog koša se izrazito naprežu kako bi pomogli izdisaj. Kašlju malo i gotovo ništa ne iskašljavaju. Takve bolesnike nazivamo “ružičasti puhaljko”. Osjećaj zaduhe, odnosno nedostatka zraka pojavljuje se postupno, a to je razlog kašnjenja u postavljanju dijagnoze te lošije prognoze bolesti.

KOPB je među glavnim uzrocima pobola i smrtnosti u svijetu – u zadnjih 30 g. stopa smrtnosti od KOPB se udvostručila, dok je istovremeno stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti pala za više od 30%. KOPB predstavlja značajan javno-zdravstveni problem.

U prošlosti, osnovni cilj liječenja KOPB bolesnika je bio smanjiti simptome. Međutim napretkom medicine, proširili su se i ciljevi zbrinjavanja , pa danas govorimo ne samo o smanjivanju simptoma bolesti i poboljšanju kvalitete živote , već i o sprečavanju i liječenju egzacerbacija, usporenoj progresiji bolesti, te u konačnici i smanjenju smrtnosti.

KOPB nije izlječiva bolesti ali se može usporiti njezino napredovanje i to prestankom pušenja, prilagodbom životnih navika i vježbom, redovitim korištenjem propisanih lijekova, cijepljenjem, plućnom rehabilitacijom, terapijom kisikom i vrlo rijetko operativnim zahvatima.

Pravodobno otkrivanje KOPB može značajno utjecati na daljnji razvoj bolesti i kvalitetu života u budućnosti.

Do kraja mjeseca listopada prijenosni koncentrator kisika Freestyle 3 se nalazi na -10%.