Nazovite nas: +385 1 6542 855
Majčinstvo i invaliditet: razbijanje mitova

Majčinstvo i invaliditet: razbijanje mitova

Pomisao na majčinstvo može ostaviti bilo kojeg novog roditelja preplavljenog osjećajima tjeskobe, iščekivanja i ogromne radosti. Odgajanje djeteta jedno je od najtežih putovanja u životu koje nosi veliko zadovoljstvo, ali za žene s invaliditetom majčinstvo može biti još složenije.

Opća deklaracija o ljudskim pravima određuje da se svako ljudsko biće rađa slobodno i jednako u dostojanstvu i pravima. U tom kontekstu, obitelj je prirodna i temeljna društvena jedinica našeg društva. Svatko ima pravo stvoriti obitelj i pripadati joj, ali unatoč tome, osobe s invaliditetom često iskuse predrasude kada planiraju imati dijete.

 

Društvene zablude

Najveća prepreka su društvene zablude. Prema organizaciji Žene s invaliditetom u Australiji, osobe s invaliditetom doživljavaju predrasude vezane za njihovu sposobnost da se brinu o svojoj djeci. Takvi mitovi lažno govore da invaliditet stoji na putu ispravnom i sigurnom roditeljstvu. Ako osoba može voditi samostalan život i brinuti se za sebe, može se brinuti i za dijete.

U svom članku Izazovi roditeljstva osoba s invaliditetom nisu ono što mislite, Emily White razbija ovu zabludu. „Osobe s invaliditetom samo su obični ljudi“, navodi i nabraja avanture iz svog obiteljskog života. „Da, moj muž je u invalidskim kolicima i vodi našu djecu na kampiranje, skijanje, brdski biciklizam … ali prije svega, jako ih voli i uvijek je tu za njih.“

Naime, istraživači sa Sveučilišta Bar Ilan u najnovijim studijama navode da djeca roditelja s osjetilnim invaliditetom imaju višu emocionalnu inteligenciju. Roditelji s invaliditetom ne otežavaju razvoj i sreću. Naprotiv, ta iskustva razvijaju dublji osjećaj empatije i razumijevanja kod djece tijekom njihova odrastanja. Emily Beitiks, kći žene s multiplom sklerozom, kaže da „nije postala samo bolja osoba zato što ima majku s invaliditetom … to je ono što ju je općenito oblikovalo kao osobu.“

 

Prilagodba i dostupnost

Ključni aspekti roditeljstva osoba s invaliditetom su prilagodba opreme i tehnika kako bi se prilagodili različitim fizičkim sposobnostima i načinima života. Ne postoje stroga pravila roditeljstva, a mnoge svakodnevne aktivnosti u odgoju mogu postati dostupnije nakon prilagodbe.

Prema studiji koju je objavio časopis American Journal of Occupational Therapy, Majke s tjelesnim invaliditetom: prilagodbe u domu za brigu o djetetu, majke navode da su njihove najveće poteškoće paziti na svoje dijete noću, čišćenje i kupanje, te nošenje i prijevoz svog djeteta.

Studija nadalje objašnjava kako su tijekom vremena ti roditelji promijenili svoj svakodnevni život kako bi prevladali spomenute izazove. Primjerice, mnogim majkama najlakše je koristiti maramu kako bi zamotale dijete oko svog tijela. Kako je njihovo dijete raslo, koristile su pojaseve i učile svoje dijete da sjedi u njihovom krilu u invalidskim kolicima. Mijenjanje namještaja također je bilo popularno među roditeljima koji navode da su mijenjali stolove za previjanje i kolijevke u svom domu kako bi imali bolji pristup.

Radni terapeuti veliki su stručni resurs za roditelje s invaliditetom. Radeći zajedno, klijenti i terapeuti mogu razviti nove tehnike za fizičke zadatke kao što je vađenje djeteta iz auta ili mijenjanje dječjih kolica za korištenje iz invalidskih kolica.

Kako je to biti majka s invaliditetom?

Postoji mnogo fantastičnih ljudi s invaliditetom koji odgajaju djecu ili započinju vlastito roditeljsko putovanje. Blogovi, časopisi i knjige mogu biti izvrstan način istraživanja tuđih iskustava trudnoće, rođenja i odgajanja djece.

Ovo su neki od odličnih izvora koje su napisali roditelji s invaliditetom za roditelje s invaliditetom:

Odrastanje s majkom s invaliditetom izgradilo me kao (bolju) osobu, Emily Beitiks

U svom članku na stranici Psychology Today, Emily je zahvalna na lekcijama koje je naučila dok ju je odgajala majka s multiplom sklerozom te govori kako je zbog toga postala osoba kakva je danas.

Projekt o roditeljstvu osoba s invaliditetom

Projekt o roditeljstvu osoba s invaliditetom online je mreža blogova koja omogućuje roditeljima s invaliditetom povezivanje i razmjenu informacija o prilagođenom roditeljstvu.

Draga nova majko s invaliditetom, Jessica Grono

Draga nova majko s invaliditetom otvoreno je pismo ohrabrenja za majke s invaliditetom u kojem se slave svi radosni trenuci u odgajanju djece.

Odgajati dijete kao majka s invaliditetom: radosti, izazovi i pobjede

Odgajati dijete kao osoba s invaliditetom blog je o svakodnevnim iskustvima Heather, majke s invaliditetom, tijekom brige za svoju obitelj. Postoje mnogi savjeti, trikovi i tajne za druge roditelje koji se mogu pronaći u njezinim postovima u kojima dijeli nadahnjujuće avanture iz roditeljstva.

10 nevjerojatnih proizvoda za roditelje s invaliditetom, Tiffany Carlson

10 nevjerojatnih proizvoda za roditelje s invaliditetom članak je prepun pristupačnih proizvoda koji pomažu u svakodnevnom životu roditeljima s invaliditetom.

Vodič kroz trudnoću i porod za žene s invaliditetom, Judith Rogers

Vodič kroz trudnoću i porod za žene s invaliditetom sveobuhvatan je i dobro istražen priručnik koji se temelji na iskustvima 90 žena s invaliditetom za vrijeme trudnoće.

Iako društvene zablude potpiruju lažno uvjerenje da invaliditet utječe na sposobnost osobe za roditeljstvo, takvi mitovi lako se mogu razbiti. Za osobe s invaliditetom, roditeljstvo može biti putovanje s velikim zadovoljstvom.