Nazovite nas: +385 1 6542 855
Mali vodič kroz izdajanje

Mali vodič kroz izdajanje

Izdajalice nisu samo za slučaj nužde, već vam one mogu uvelike olakšati život kada na red krenu dnevne obaveze koje ima svaka mama, a pritom i veliki korak – povratak na posao. Upoznajte se s izdajalicama i svim prednostima koje nose.

Što je izdajalica?

Izdajalica je uređaj koji izvlači mlijeko iz dojke kroz bradavicu poticanjem proizvodnje mlijeka. Žene je koriste sve od 19. stoljeća kada je mehanizam patentiran u SAD-u. Danas žene mogu birati između ručnih i električnih izdajalica. One vam neće samo pomoći tako što će biti osiguravatelj hrane za vaše dijete kada niste prisutni, već mogu poslužiti i zbog nekih drugih razloga: jer želite na večeru s prijateljicama, “prvi spoj” s partnerom nakon poroda, povećati dotok mlijeka uz uobičajeno dojenje, kao pomoć za hranjenje vašem partneru (kako bi se mama malo odmorila / naspavala), majkama koje su rodile prijevremeno ili koje radi nekog drugog razloga ne mogu direktno dojiti svoju bebu…

Kako izabrati izdajalicu?

One se biraju ovisno o vašim potrebama – želite li izdajalicu za kratke izlaske iz kuće, birajte jednu i to ručnu izdajalicu jer ćete s njom posao obaviti brzo i efikasno, no želite li puno veće količine mlijeka, možda ćete trebati i dvostruku izdajalicu, koja je pritom električna, kako bi izdajanje što kraće trajalo. Svakako vam preporučamo da se posavjetujte oko odabira s liječnikom.

Kako izdajati i pohraniti mlijeko?

Izdajanje bi u početku moglo biti sporije jer će vam trebati malo više vremena da potaknete “curenje” mlijeka, ako niste sa svojom bebom. Također možete pokušati izdajati mlijeko u vrijeme u koje biste inače hranili dijete.
Najbolje majčino mlijeko je ono svježe, a takvo je staro maksimalno do četiri sata. Ako ga želite čuvati, obavezno ga pohranite u hladnjak. Majčino mlijeko se može čuvati u najhladnijem dijelu hladnjaka od tri do pet dana, iako smjernice bolnica mogu biti različite pa vam savjetujemo da se konzultirate s liječnikom. Mlijeko možete i zamrznuti na maksimalno šest mjeseci, a tada je važno da ga obavezno koristite kronološki, od najstarijeg prema najsvježijem.
Napomena, članak je informativnog karaktera te ne zamjenjuje stručan medicinski savjet liječnika.