Nazovite nas: +385 1 6542 855
Migrena – što kažu oni koji pate od nje?

Migrena – što kažu oni koji pate od nje?

Migrena nije obična glavobolja. Međutim, često se tako percipira jer se radi o „nevidljivoj“ bolesti. Pacijenti često slušaju komentare poput: „Pa nije to tako strašno, što ti je?!“ ili „Pa svi imaju ponekad glavobolju!“. Ljudi oko njih često im predbacuju da simuliraju ili pretjeruju…

Kakav je osjećaj bol od migrene – to ne zna nitko tko je nije jednom doživio: napad koji dolazi iznenada, bez ikakvog upozorenja. U glavi grmi i sijeva, osjećaj pritiska je golem – kao da će glava eksplodirati. Pulsirajuća bol je tolika da se ne možeš koncentrirati ni na što drugo, a koncentrirana je na jednu polovicu glave. Pokreti, svijetlo i buka još je pojačavaju.

Tako osobe pogođene migrenom opisuju napad ove neugodne bolesti. Migrena može trajati do tri dana. Često je prati osjećaj mučnine i povraćanje. Ne moramo ni spomenuti kako su odlazak na posao i normalna svakodnevica nemogući. Migrena se ne ubraja bez razloga (prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji) među 20 „bolovanja“ koja najviše ograničavaju normalan svakodnevni život.

Uzrok migrene još je uvijek predmet istraživanja. Za iznenadni neugodan napad često su krivci stres, buka, neredovito spavanje ili određene namirnice. Mozak pacijenata koji pate od migrene izrazito snažno reagira na te podražaje. „Mozak se pretjerano aktivira, aktiviraju se određeni živci i dijelovi mozga te se uključe neki obrambeni refleksi“, kaže dr. Harmut Goebel, stručnjak za bol.

A zašto jednostavno onda ne uzmu tabletu protiv bolova?
Snažni bolovi od migrene rijetko se mogu neutralizirati uzimanjem tablete protiv bolova – možda tek malo ublažiti. Redovito uzimanje lijekova protiv akutnih bolova može imati snažne nuspojave, pa čak i dovesti do stalnih glavobolja. Dakle, umjesto da omalovažavamo napad migrene kolegice ili kolege, njihovu bol trebamo ozbiljno shvatiti. Migrena nije tek „glavobolja“ – migrena je bolest – čak i ako se ne može vidjeti „izvana“. Najmanje što možemo učiniti za pogođene jest pokazati razumijevanje i suosjećanje.