Nazovite nas: +385 1 6542 855
Naučite o krioterapiji

Naučite o krioterapiji

Krioterapija je liječenje ledom koje se provodi primjenom leda čijom hladnoćom želimo postići bolju prokrvljenost i duboku vazokonstrikciju i istovremeno blokirati aferentne živce smanjujući osjet boli, pogotovo kod svježih ozljeda, a isto tako i kada želimo otkloniti spazam. Krioterapija je lokalno ili opće korištenje niskih temperatura u medicinske svrhe. Drugi naziv za krioterapiju je i terapija ledom.

Cilj krioterapije je povećati stanični rast i reprodukciju (stanični metabolizam), produljiti životni vijek stanice, smanjiti upalne procese, smanjiti bolove i spazam, poboljšati krvotok i, u slučajevima korištenja ekstremno niskih temperatura, uništiti stanice kristalizacijom citosola, tekućine koja se nalazi unutar stanice, poznate i po imenu unutarstanična tekućina. Karakteristika ove vrste terapije je hlađenje tkiva što dovodi do vazokonstrikcije i usporavanja cirkulacije, pa se na taj način smanjuje krvarenje i sprječava razvoj oteklina i hematoma u području povrede. Krioterapija postiže antiedematozni, antiupalni i analgeticki efekt.

Krioterapija je specifična i zato što se koristi u liječenju aktivnih povreda poput: uganuća zglobova, udaraca, sportskih povreda, prijeloma, reumatskih oboljenja, povreda ligamenata i otoka, postraumatskih stanja, artroza i artritisa, ozljeda i promjena na koži te kod svih vrsta povreda mišića i tetiva.

Krioterapija se koristi kod akutnih bolnih stanja i nakon sportskih ozljeda te kao predradnja vježbama da bi smanjili bol tijekom vježbanja. Liječenje ledom provodi se lokalnom primjenom leda. Led kao alat za masažu ima više učinaka na zdravlje:

  • Oblog od leda smanjuje upale i otoke, koji se obično pojavljuju nakon povreda.
  • Većinu bolova u kralježnici prate različite upale. Led blagotvorno utječe na upale i time olakšava bolove.
  • Smanjuje napetost razdraženog tkiva (djeluje protiv bolova – a prikladan je i kao lokalni anestetik).
  • Umiruje živčane impulse na području koje masiramo – i tako prekida i živčane signale bola.

Trajanje krioterapijom ne bi trebalo trajati dulje od 20 minuta, a ukoliko su vam je dovoljna krioterapija obavljena kod kuće, pogledajte u Bauerfeindov asortiman.