Kategorije proizvoda
01 2222 000
0 kom
Početna Novosti 3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom

3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Od deset stanovnika svake zemlje barem je jedan u izvjesnoj mjeri invalid, procjenjuje UN, a povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca, provjerili smo koliko u Hrvatskoj ima osoba s invaliditetom, koji su najčešći oblici invaliditeta te kako se trebamo odnositi prema takvim osobama.

03. prosinac 2021.

Prema Zakonu o Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom (NN  64/01) invaliditet je „trajno ograničenje, smanjenje ili gubitak sposobnosti (koje  proizlazi iz oštećenja zdravlja) neke fizičke aktivnosti ili psihičke funkcije primjerene životnoj dobi osobe i odnosi se na sposobnosti, u obliku složenih aktivnosti i ponašanja, koje su općenito prihvaćene kao bitni sastojci svakodnevnog života“.


U Hrvatskoj je više od pola milijuna osoba s nekom vrstom invaliditeta

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na dan 9. rujna 2021. godine, u Hrvatskoj živi čak 586.153 osobe s nekom vrstom invaliditeta. Od toga je 335.050 muških (57 %) i 251.103 ženskih osoba (43 %). Osobe s invaliditetom tako čine 14,4 posto ukupnog stanovništva.

Najveći broj osoba s invaliditetom, njih 263.526 (45 %), je u radno-aktivnoj dobi, 20-64 godina, dok je 258.564 (44 %) osoba u dobnoj skupini 65+. Ostatak od 11 % čine djeca i mladi odnosno osobe 0-19 godina s invaliditetom.


Najveći broj osoba s invaliditetom je u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji


Najveći broj osoba s invaliditetom ima prebivalište u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U te dvije županije živi 29,5 posto od ukupnog broja osoba s invaliditetom. 

No, udio osoba s invaliditetom u ukupnom stanovništvu županije najveći je u Šibensko-kninskoj županiji, s time da je najviša prevalencija u dječjoj dobi u Koprivničko-križevačkoj županiji, u radno-aktivnoj dobi u Požeško-slavonskoj županiji, a u Krapinsko-zagorskoj županiji u dobi iznad 65 godina.

Koja su najčešće oštećenja?


Najčešće vrste oštećenja kod osoba s invaliditetom u Hrvatskoj su višestruka oštećenja (29,2 %), oštećenja lokomotornog sustava (28,4 %) te oštećenja drugih organa i organskih sustava, kromosomopatije, prirođene anomalije i rijetke bolesti (24,7 %), te mentalna oštećenja (24,4 %).

Nadalje, 17,7 posto invaliditeta čine oštećenja središnjeg živčanog sustava, 5,6 posto oštećenja govorno-glasovne komunikacije, 4,9 posto intelektualna oštećenja, 3,3 posto oštećenja vida, po 2,8 posto oštećenja perifernog živčanog sustava i oštećenja sluha, 0,6 posto poremećaji iz spektra autizma i 0,03 posto gluhosljepoća.

Od ukupnog broja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, oko 6 posto ih ima dijagnozu „100 posto oštećenja“, od čega je 17.359 u bazi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 936 branitelja Domovinskog rata, dok ih 163 ima 100% oštećenja kao posljedicu ratnih ili poratnih događanja u II svjetskom ratu.

Neke od dijagnoza koje se mogu klasificirati u teži oblik invaliditeta su, primjerice, organski i simptomatski duševni poremećaji; shizofrenija, shizotipni i sumanuti poremećaji; autizam; cerebralna paraliza, Down sindrom, amputacije udova, multipla skleroza i dr.

Najčešća oštećenja funkcionalnih sposobnosti kod osoba s invaliditetom u Hrvatskoj su psihičke bolesti te kronične bolesti, zatim tjelesno oštećenje, intelektualne teškoće, poremećaj glasa, jezika i govora, oštećenje vida, kronične bolesti kod djece, višestruke teškoće, oštećenje sluha, razvojne teškoće koje nisu definirane Listom oštećenja, poremećaji iz autističnog spektra te gluhosljepoća.

Dakle, invaliditet može biti rezultat niz faktora, on se može javiti u bilo kojoj dobnoj skupini i onemogućava osobi koja ga ima vođenje normalnih svakodnevnih aktivnosti, bez obzira je li riječ o tjelesnom ili mentalnom oštećenju.

Kako postupati prema osobama s invaliditetom?

Svatko od nas sigurno se već više puta u životu susreo s osobom koja ima neku vrstu invaliditeta, a mnogi su pritom ostali zbunjeni ili nesigurni. Ponekad je teško znati kako postupiti u određenim situacijama, pa je dobro znati da postoji i bonton kako se treba odnositi prema takvim osobama.  
Kao prvo, dobro je ponuditi takvim osobama pomoć, a ne dozvoliti da vas u tome sputaju predrasude ili strah od nepoznatog i drukčijeg. Ako vidite osobu s invaliditetom, najbolje je da ju pitate kako joj možete pomoći. Imajte na umu da je tim osobama često veliki stres ili problem nešto što druge osobe svakodnevno obavljaju i niti ne razmišljaju o tome. 


Naravno, čekajući u redu ustupite svoje mjesto ili se zauzmite za to da teško pokretna osoba odmah dođe na red. Prilikom vožnje u javnom prijevozu ponudite svoje sjedalo osobama s invaliditetom. Pomozite im pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja ili aviona. Nikad se ne parkirajte na mjesta označena kao „parking za invalide“.


Kad razgovarate s osobom s invaliditetom, koristite se uobičajenim izrazima kojima biste se služili i u razgovoru s „običnom“ osobom, kao što su „Vidimo se“, „Lijepo vas pozdravljam, mora ići dalje“ i sl. 


Pri duljem razgovoru s osobom u invalidskim kolicima, idealno je da sjednete kako biste se gledali u oči. Razgovarate li s osobom koja ima neki poremećaj govora, ako je niste dobro razumjeli, zamolite je da vam ponovi i nemojte se praviti da je razumijete.
Kod komunikacije s gluhonijemim osobama, govorite polako i pripazite na svoje izraze lica i pokrete usnama, koje će joj pomoći da vas razumije.
Lijepo je ponuditi pomoć osobi koja je slijepa. Pritom joj se uvijek predstavite. 


Gluhoslijepe osobe, jedan od vrlo teških oblika invaliditeta, mogu vas razumjeti jedino dodirom. Komunicirate li s takvom osobom, uspostavite kontakt ispisivanjem velikih tiskanih slova na njenom dlanu.


Ne postavljajte osobna pitanja o invaliditetu ili njegovim uzrocima osobi s invaliditetom ako s njom niste bliski.


Napokon, imajte razumijevanje i strpljenje prema osobama s invaliditetom, jer njima obično treba više vremena da nešto naprave. Invaliditet se nažalost može dogoditi svakome, od vaših poznanika, prijatelja, članova obitelji do vas samih. Budite uviđavni prema onima koji su, ne svojom voljom, na taj način drukčiji.


 

Komentari (0)
Vaše mišljenje nam je važno.

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara.
Newsletter
Ne propustite naše posebne pogodnosti, akcije i uštede. Pretplatite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta.

Newsletterom vam šaljemo:

  • Posebne pogodnosti
  • Akcije i uštede
  • Najnovije obavijesti
  • Savjete stručnjaka
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Midas pixel