Mozak je glavni centar naših misli i akcija. Jeste li znali da vaš mozak teži samo oko tri posto vaše tjelesne težine, no koristi do 17 posto energije i oko 20 posto ukupne količine kisika? Kako bi taj složeni organ bio u top formi, dobro ga je trenirati – razmišljajte i opažajte ono što inače ne vidite, stalno učite nove stvari, rješavajte zadatke koje zahtijevaju mentalni napor i sl.
Isto tako, želite li imati što britkiji um, dobro pamćenje, koncentraciju i općenito što bolje moždane funkcije, kombinirajte zdravu prehranu s dovoljno hidratacije, kvalitetnim snom i tjelovježbom. Donosimo vam listu superhrane za mozak:
Orasi su na vrhu ljestvice hrane za zdravlje mozga. Zanimljivo je da orasi i izgledaju kao mozak. Oni sadrže izrazito visok udio kiseline DHA, vrste omega-3 masne kiseline, koja, među ostalim, štiti zdravlje mozga kod novorođenčadi, poboljšava kognitivne funkcije kod odraslih i sprječava ili oslabljuje pad kognitivnih funkcija do kojeg može doći s godinama. Dovoljna je samo četvrtina šalice oraha dnevno kako biste unijeli oko 100 posto preporučene kiseline DHA u svoj organizam, stoga uvrstite orahe u svoj međuobrok ili kao grickalice.
Svo bobičasto voće je zdravo, no borovnice zauzimaju tron jer sadrže najvišu razinu antioksidansa. Želite li brže učiti i lakše rješavati zadatke koji zahtijevaju razmišljanje, neka vam navika jedenja borovnica za međuobrok postane svakodnevica. Istraživanja su pokazala da redovito uzimanje borovnica ne samo da potiče pamćenje i bolje kognitivne funkcije mozga, već može obnoviti i sjećanja.
Rajčica je kraljica zdrave hrane zbog visokog udjela likopena, antioksidansa koji joj daje crvenu boju i kojeg najviše ima u kori rajčice (pet puta više nego u pulpi). Brojna istraživanja pokazala su važnost likopena u prevenciji i borbi protiv raznih vrsta karcinoma i bolesti srca, a likopen je odličan i protiv svih vrsta staračke demencije. Dobro je znati: bioraspoloživost likopena je značajno bolja kod kuhane nego kod sirove rajčice, kao i kad se kuha s dodatkom masnoće, primjerice s maslinovim uljem. Najbolji izvori likopena su pasirana rajčica ili koncentrat (pasta) od rajčice. Kuhajte zato češće jela sa sosom od rajčice.
Ovo „malo zeleno drvo“ puno je vitamina, antioksidansa i antikancerogenih tvari te vlakana i jedna je od najboljih namirnica za mozak. Osjećate li na svakodnevnoj bazi zaboravnost, dekoncentraciju, teškoće u učenju i sl., uvrstite i brokulu češće u svoj meni. Naime, brojna su istraživanja pokazala da brokula pomaže u očuvanju pamćenja, olakšava učenje.
Soja je puna proteina i korisnih omega-3 masnih kiselina koji potiču rad neurotransmitera važnih za poboljšanje pamćenja i mentalne fleksibilnosti. Jedite kvalitetne sojine proizvode s organskim certifikatom: miso, tamari, tofu, tempeh, sojino mlijeko i sojin jogurt.
Tamna čokolada – idealno 70 posto kakaa ili više – sadrži antioksidanse flavanoide koji povećavaju protok krvi u mozak i štite moždane stanice od starenja. Također, redovita konzumacija tamne čokolade može smanjiti rizik od moždanog udara, umanjuje stres i osigurava energiju.
Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može spriječiti smanjenje acetilkolina, ključne kemikalije u mozgu važne za pamćenje i kognitivne funkcije, koja nedostaje bolesnicima koji pate od Alzheimerove bolesti.
Ružmarin ima odlično djelovanje na pamćenje i koncentraciju, što su znali još studenti u staroj Grčkoj i koristili ga pred ispite. Pijete li svakodnevno čaj od ružmarina, mogli biste povećati pamćenje i koncentraciju za čak 30 posto u razdoblju od tri mjeseca.
Napomena: Članak je informativnog karaktera, te ne zamijenjuje stručan medicinski savijet liječnika.