Ananas je izrazito zdrav zbog mnogo razloga. On je, naime, jedini jestivi izvor multifunkcionalnog enzima bromelaina i time pomaže u prevenciji krvnih ugrušaka, spriječava plak u arterijama te pruža antioksidativne i protuupalne koristi, a istraživanju su pokazala da sprječava i rast određenih vrsta raka.
Ananas je bogat raznim vitaminima, mineralima i drugim važnim hranjivim tvarima. Među ostalim, sadrži i bromelain, prirodni enzim koji pomaže normaliziranju probavnog sustava – posebno kod probave bjelančevina i masti, a ima i protuupalno djelovanje. Liječnici savjetuju osobama s povišenom razinom kolesterola u krvi da svako jutro započnu jedenjem ananasa natašte.
Snaga ananasa je svakako i u vitaminu C i njegovim antioksidativnim svojstvima. Taj vitamin nas štiti od štete koju uzrokuju slobodni radikali dajući poticaju plaku da oblaže stijenke krvnih žila. Osim vitamina C, ananas je poebno bogat i manganom, koji pomaže rast, potiče zdravu probavu i također ima antioksidativna svojstva. Zbog mnoštva antioksidanta u ananasu, koji uneseni u organizam iz ananasa omogućuju dugoročne pozitivne utjecaje na zdravlje, to voće općenito može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, dijabetes i određene vrste raka
U ananasu možete uživati u svježem obliku, konzerviranom ili u obliku soka.
Evo ideje kako ananas pretvoriti u finu slasticu:
Sastojci:
2 šalice ananasa narezanog na kockice
1 i pol šalica bademovog ili kokosovog mlijeka bez šećera
žličica meda, po želji
Izvadite ananas iz konzerve i ocijedite tekućinu, ili svježi ananas narežite na kockice. Stavite ananas u hladnjak na neko vrijeme da se rashladi. Zatim ga stavite u blender, dodajte biljno mlijeko bez šećera i, po želji, žličicu meda. Sve dobro promiješajte u blenderu i servirajte u čaši sa žličicom. Dobili ste ukusan, osvježavajući i superzdravi desert od ananasa!