Kategorije proizvoda
01 2222 000
0 kom
Početna Novosti Najbolje društvene igre za cijelu obitelj

Najbolje društvene igre za cijelu obitelj

Samoizolacija, zabrana okupljanja i isti filmovi po milijunti put na televiziji… Kako skratiti dosadu? Imamo prijedlog - igrajte se! Donosimo vam izbor društvenih igara koje su ultrazabavne i zarazne!

31. prosinac 2020.

Dobre društvene igre zahtijevaju koncentraciju, razmišljanje ili planiranje. Pri pomisli na društvene igre možda će vam prvo na pamet pasti igra iz djetinjstva „Čovječe, ne ljuti se!“. No, vjerojatno ste u međuvremenu otkrili cijeli novi svijet odličnih, modernih društvenih igara i igrate ih i danas. Ako ne, vrijeme je da obnovite čari igranja društvenih igara. Donosimo vam naše prijedloge.

QWIRKLE

Malo sreće, malo dobrog zapažanja i ponešto taktike i možda vam se nasmiješi pobjeda u ovoj zabavnoj igri idealnoj za okupljanje obitelji oko stola u lijena poslijepodneva, uključujući i djecu od šest godina na dalje. Qwirkle je 2011. osvojio nagradu obiteljske igre godine (Spiel des Jahres). To je zabavna igra koja ima jednostavna pravila, međutim nije uvijek lako napraviti svoj potez. 


Igra se sastoji od 108 pločica s raznim oblicima i bojama. Točnije, ima šest boja i od svake boje tri puta po šest oblika. Svaki igrač treba slagati pločice u nizu ili prema boji ili prema obliku, nadovezujući se na neku od već postavljenih pločica. Pritom vrijedi pravilo da ako se pločice slažu prema boji, svaka mora biti različitog oblika, a ako se slažu prema obliku, svaki oblik mora biti druge boje. Pločice se slažu nalik na križaljku, a štosno je što dobivate bodove za svaki niz koji složite, ali i svaki novonastali niz koji se pritom napravi. A ako igrač složi niz od šest pločica, osvaja tzv. quirkle - nagradnih 12 bodova. Tijekom igre živnut će i najpospaniji jer može biti i napetosti – „Složio mi je niz baš gdje sam ja htio/la postaviti quirkle!“ - kao i neizvjesnosti do posljednjeg trenutka tko će osvojiti najviše bodova i pobijediti. 

SET

Isključite telefone i neka vam se nitko ne obraća jer počinje – Set! To je vatrena igra koja zahtijeva maksimum vaše koncentracije i zapažanja kako biste osvojili što više setova i pobijedili. Igra se kartama tako da ih se slaže na stol po 12: 3 x 4 reda, pri čemu ih igrači promatraju i onaj tko prvi otkrije određene uzorke vikne „Set!“ te osvaja te tri karte. Bitno je ugledati set prije nekog drugog, no ako pogriješite, morate za kaznu dati jednu kartu. Svaka karta ima nacrtana 1-3 objekta, koji se mogu razlikovati prema boji (zelena, ljubičasta i crvena), obliku (romb, ovalni i nepravilni) i ispuni (puna boja, iscrtkano ili praznina). Set čine tri karte koje su ili iste ili različite u sva četiri obilježja. Primjerice, set mogu biti tri karte koje imaju jedan objekt, s time da je objekt na svakoj karti različite boje i ispune. Igra završava kad se potroše sve karte. Pobjeđuje igrač s najviše sakupljenih karata.

ZUG UM ZUG

Postoji nekoliko verzija ove igre na ploči ovisno na kojoj karti se igra – Njemačka, SAD, Francuska… Postoji i nekoliko verzija igre s nadogradnjama. Nama je najdraža originalna verzija, u kojoj se izvlače kartice s trasama i grade vlakići prema njima. Svaka trasa ima određeni broj bodova, a igra završava kad neki od igrača ostane na tri ili manje vlakića. Zatim se zbrajaju bodovi ostvarenih trasa, a pobjednik je onaj s najviše bodova. Tijekom igre, igrači uzimaju ili izvlače vlakovne kartice u različitim bojama i sakupljaju ih shodno boji pruge koja im je potrebna da bi spojili dva grada, odnosno složili cijelu trasu. Po želji izvlače i kartice sa zadacima (trasama), pri čemu postoji kvaka: izvlače se tri kartice i jedna se mora zadržati, čak i ako vam ni jedna ne paše, pa možete skupiti i minus bodove. Dakle, kad je vaš potez, trebate razmotriti je li pametnije u tom trenutku uzeti dvije vlakovne kartice, postaviti vlakić ili izvući zadatke… S time da su tu i drugi igrači, a što ih je više, to je napetije…

NASELJENICI OTOKA CATAN 

Bez obzira koliko puta pokušavate kolonizirati nenaseljeni otok Catan, to vam nikada neće dosaditi! Ploča za igranje slaže se, svaku put drukčije,  od šesterokutnih kartica tako da je sredina kopno, a rubovi luke i more. Svaki dio otoka predstavlja jednu sirovinu: šume – drvo, planine – rudu, polja – žito, zemlja – glinu i pašnjaci – ovce. Bacaju se kockice, zarađuju sirovine i na temelju njih se grade ceste, kuće ili naselja. Moguća je i zamjena kartica s drugim igračima, a tu je i lopov... Uglavnom, taktika je jako važna! Igra je složena, ali nije preteška i pravila svatko može brzo pohvatati. 

SCRABBLE 

Igra slaganja riječi i skupljanja bodova koja se duže igra, idealno iz čaj i kolačiće. Igrači izvlače pločice sa slovima i slova slažu u riječi na ploču. Iako se čini da je složiti neku riječ najmanji problem (makar ni to nije jednostavno!), nije stvar samo u tome – naime, složite li neku riječ s malim brojem bodova i na lošem mjestu na ploči, dobit ćete vrlo malo bodova. Naime, svako slovo ima svoj broj, a na ploči postoje mjesta na kojima se udvorstručuju ili utrostručuju bodovi slova ili bodovi cijele riječi. Dakle, cilj u svakom potezu je iskombinirati najbolju riječ i to na najboljem mjestu. Odlično za mozganje!

KELTIS 

Zabavna i dinamična igra idealna za nestrpljive, jer se brzo dolazi na red i ne igra se predugo. Igrači pomiču svoje figurice po pet staza. Svaka ima svoj znak. Tim znakovima i brojčanim vrijednostima označene su kartice koje igrači slažu ispred sebe u nizove po veličini. Vrijednosti na stazama su različite i igrač treba taktizirati hoće li se i kad pomaknuti. Uz to svaki igrač skuplja i keltske kamenčiće želja koji donose dodatne bodove. Na kraju se zbrajaju bodovi i pobjednik je tko ih naravno ima najviše. Ova igra nastala je kao preinaka drevne keltske igre.

ALIAS 

Provjerite tko je jači na jeziku i kome brže riječi padnu na pamet! Igra se sastoji od ploče, figurica, pješčanog sata i 400 kartica s pojmovima! Igra se u timovima. Jedan tim izvlači karticu i dobiva pojam, a drugi pogađa što je to. Zadani pojam mora se objasniti drugim riječima, pri čemu se mogu koristiti riječi suprotnog ili srodnog značenja, asocijacije i slično. Ako vrijeme istekne, a taj tim ne pogodi, drugi timovi mogu pogađati. Onaj tim koji najbrže pogodi pojam pomiče se na ploči. Pobjeđuje onaj tim koji prvi stigne na cilj. Ova asocijativna i kreativna igra je, osim što je zabavna, odlična za vježbanje vokabulara i poticanje mozga da se koncentrira i brže misli!

PICTIONARY 

Suprotno od Aliasa, u Pictionaryju se ne smiju koristiti niti riječi niti brojevi prilikom objašnjavanja. Preznojite se objašnjavajući drugima neki pojam – isključivo crtanjem! Igrači bacaju kockice, pomiču svoje figurice po ploči, te crtaju pojmove ili pogađaju pojmove s kratica. Igra se u parovima. Pojam crta jedna osoba iz para, a druga pogađa. Ovisno o mjestu na koje netko stane, crta samo jedan par ili svi parovi odjednom. Par koji prvi pogodi pojam napreduje dalje. Pobjeđuje onaj par koji je sa svojom figuricom prvi stigao na cilj. Ne trebate biti umjetnici da biste briljirali u ovoj igri, već više mozgati – što nacrtati da predočite neki pojam?! Lako je nacrtati jabuku, no kako nacrtati glagol kao što je npr. žuriti? Ova igra garantira zabavu i često smijeh do suza zbog crteža koji se crtaju u brzini pa izgledaju svakako. Postoje i kartice posebno prilagođene manjoj djeci.

UNO 

Jednostavna, a zabavna i dinamična kartaška igra koju vole i djeca i odrasli. Igrači bacaju po redu kartu iz svog špila karata na aktualnu kartu na kupu u sredini prema boji ili broju. Postoje i karte za mijenjanje smjera, preskakanje, mijenjanje boje, te “uzmi 2” i “promjena boje i uzmi 4”, „Zamijeni karte s igračem po izboru“ i sl. Karte s istim simbolima mogu se stavljati jedna na drugu, pa igrač može proći bez posljedica ukoliko ga dočeka karta „Uzmi 4“, a ima jednu takvu u ruci. Stoga ponekad netko mora uzeti i po 12 karata odjednom… Pobjednik je onaj tko se prvi riješi karata. Ostalima se zbrajaju bodovi, a cilj je imati ih što manje. 

TANTRIX 

Igra sadrži 56 šarenih pločica, s kojima se može igrati 5 različitih igara, od zagonetki za jednog igrača do vrlo zabavne obiteljske igre u kojoj dominira sreća i brzina. Pravila su jednostavna, a pobjeđuje onaj igrač koji sastavi najdužu liniju ili petlju u svojoj boji. No, oni koji misle da će lako postati profiji u toj igri – varaju se. Za usavršavanje može trebati i nekoliko godina! No, i to brzo prođe kad jednom počnete igrati Tantrix, jer – ne možete stati!

VIVA TOPO

Vrlo jednostavna, a iznenađujuće zabavna igrica na ploči koja će se svidjeti i djeci i odraslima. Svaki igrač dobiva figurice s miševima, a na ploči se nalazi i jedna figurica s mačkom. Baca se kocka i igrač se pomiče mišem po želji za onoliko polja koliko pokazuje broj na kocki. Osim ako kocka ne pokaže lik mačke – tada igrač pomiče mačku. Na ploči se nalazi nekoliko mišjih rupa sa sirevima, od onih od jedne kriške sira do cijelog sira i igrači mogu krećući se slati miševe u te rupe. Kad miš uđe u rupu, tu ostaje do kraja igre, a igrač skuplja sir koji se nalazi unutra. Pritom treba paziti na mačku – koja odjednom može ubrzati, a dođe li do polja s mišem ili ga pretekne, svi miševi na tim poljima ispadaju iz igre (pojela ih je mačka!). Svaki će igrač ciljati da bar jednog svog miša dovede u posljednju mišju rupu – onu s najvećim sirom, samo što nikad ne možete biti sigurni kad će naići mačka… Napeto! Igra završava kad više nema niti jednog miša izvan kućica, a pobjednik je onaj s najviše sira. 

ŠAH

Znate li igrati šah? Kad ste ga zadnji put igrali? Je li bolje sjesti navečer pred televiziju, gledati vijesti ili neki nezadovoljavajući film i nervirati se ili sjesti s nekime za stol i odigrati partiju šaha? Istraživanja su pokazala da šah aktivira obje strane mozga, poboljšava koncentraciju, kreativnost, kritičko razmišljanje i pamćenje. Omogućuje rješavanje složenih problema i promišljanje ideja. Preporučuje se i protiv demencije i Alzheimerove bolesti. Je li vam šah naporna igra? I vrhunski svjetski šahist Garry Kasparov jednom je rekao da je šah „muka razuma“. No, to ne znači da mu je mogao odoljeti, kao i većina onih koji ga probaju češće igrati!
 

Komentari (0)
Vaše mišljenje nam je važno.

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Nema komentara.
Newsletter
Ne propustite naše posebne pogodnosti, akcije i uštede. Pretplatite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta.

Newsletterom vam šaljemo:

  • Posebne pogodnosti
  • Akcije i uštede
  • Najnovije obavijesti
  • Savjete stručnjaka
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Midas pixel