Gala, Jonagold, Idared milijun sorti s milijun različitih imena, a svaka je ukusnija od one prethodne. Jeste li znali da se ovaj tjedan, 21. listopada, obilježava Svjetski dan jabuka?
Priča je započela u Ujedinjenom Kraljevstvu 1990. godine. U Covent Gardenu prvi put je obilježen dan jabuka i od tada do danas obilježava se svake godine. Od lokalnog događaja narastao je na svjetski dan jabuka.
Težnja je bila stvoriti kalendarski običaj, jesenski praznik. U Ujedinjenom Kraljevstvu jabuku su koristili kao simbol onoga što se gubi u mnogim aspektima našeg života i pokazali su da svatko može pozitivno djelovati prema promjenama. Tijekom godina, Dan jabuka na različite je načine obilježavao raznolik krug ljudi i postao je nov način poticanja zdrave prehrane.
Jabuke su jedno od najpopularnijeg voća - i to s dobrim razlogom, a mi ćemo iskoristiti Svjetski dan jabuka kao podsjetnik zašto je to tako.
Donosimo nekoliko impresivnih zdravstvenih blagodati jabuka.
Srednja jabuka - promjera oko 7,6 centimetara - jednaka je 1,5 šalici voća.
Da biste od jabuke dobili sve vitamine i minerale koje sadrži, ne skidajte joj koru već ju dobro operite. Kora jabuke sadrži mnogo vlakana i polifenola.
Jabuke su povezane s manjim rizikom od srčanih bolesti. Jedan od razloga može biti taj što jabuke sadrže topiva vlakna - ona koja mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi. Sadrže i polifenole koji djeluju antioksidativno. Mnogi od njih koncentrirani su u kožici. Jedan od tih polifenola je flavonoidni epikatehin, koji može smanjiti krvni tlak.
Nekoliko studija svakodnevnu konzumaciju jabuka povezalo je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Jedna jabuka dnevno povezana je s 28% nižim rizikom od dijabetesa tipa 2, u usporedbi s nejedenjem jabuka. Čak je i konzumacija samo nekoliko jabuka tjedno imala sličan zaštitni učinak.
Jabuke sadrže pektin, vrstu vlakana koja djeluju kao probiotik.
Kora jabuke sadrži flavonoid kvercetin koji može pomoći u regulaciji imunološkog sustava i smanjenju upala. To su dva načina na koja mogu utjecati na astmu i alergijske reakcije.
Konzumacija voća povezana je s većom gustoćom kostiju, što je bolje za zdravlje vaših kostiju, ali i njihovu snagu.
Većina istraživanja usredotočena je na koru i meso jabuke. Međutim, sok od jabuke može pomoći u očuvanju acetilkolina, neurotransmitora koji može opadati s godinama. Niske razine acetilkolina povezane su s Alzheimerovom bolešću.
Ako želite obilježiti Dan jabuka, možete tako što ćete se zasladiti jednom od ukusnih sorti jabuka, ali možete za taj dan organizirat slatko iznenađenje od jabuka za vas i vaše najmilije.
Isprobajte nove recepte i vrste jabuka. Nazdravite sokom od jabuke, pojačajte svoj imunitet, a nije loša ideja ni osmisliti zdraviji meni kojeg ćete pratiti u narednim zimskim mjesecima. Za borbu protiv virusa i bakterija izbor zdravih namirnica trebao bi biti na prvom mjestu, a Svjetski dan jabuka sasvim je dobar povod da to i učinite.