Nema određenih kriterija, bitno je da ta hrana sadrži hranjive tvari koje će vam pomoći u svakodnevnom funkcioniranju i očuvanju zdravlja i imuniteta. Superfood sigurno nije primjerice bijelo pšenično brašno koje se, zajedno s bijelim šećerom, danas nažalost nalazi skoro svugdje oko nas
Superfood ili uravnotežena prehrana koja će učiniti puno više za naše zdravlje. Svi smo više- manje osjetili da hrana ima značajan utjecaj na to kako se osjećamo. Jedemo li puno brze i prerađene hrane, počet ćemo se osjećati tromo i umorno. Uz uravnoteženu prehranu osjećamo se bolje i laganije, a dodamo li tome tako zvanu superhranu, učinit ćemo još više za zdravlje i dobar osjećaj.
Nema određenih kriterija, bitno je da ta hrana sadrži hranjive tvari koje će vam pomoći u svakodnevnom funkcioniranju i očuvanju zdravlja i imuniteta. Superfood sigurno nije primjerice bijelo pšenično brašno koje se, zajedno s bijelim šećerom, danas nažalost nalazi skoro svugdje oko nas. S druge strane, primjerice žitarica poput prosa, koje je odlična alternativa pšenici, već pripada u superfood. Isto tako, danas će rijetko koji stručnjak preporučiti crveno meso kao superfood, dok se zamjena za meso, leća, zbog svojih nutritivnih svojstava, svrstava u superhranu. Mogli bismo zapravo reći da je definicija superfooda ono što većina ljudi ne drži svakodnevno u svojim kuhinjskim elementima i hladnjacima. No, tko kaže da je to pravilo? I vi možete ubaciti više namirnica bogatih nutrijentima u vašu kuhinju. I ne koristite li ih često, uvijek možete stvoriti nove navike i bolje opće zdravstveno stanje organizma uživajući u novim okusima. Donosimo vam nekoliko prijedloga namirnica koje su uglavnom široko dostupne, a izrazito zdrave.
1. CHIA SJEMENKE
Danas su toliko popularne da ih nazivaju i najzdravijom hranom na planetu. Tajna je u tome da u malo kalorija donose pregršt nutrijenata korisnih za zdravlje. „Chia“ na indijanskom znači „snaga“. Samo 28 grama sjemenki (dvije jušne žlice) sadrži čak 11 grama vlakana, 4 grama proteina i 9 grama masnoće (od čega 5 grama omega-3 masnih kiselina). Sadrže kalcij, magnezij i fosfor, važne za zdravlje kostiju, vitamine B1, B2 i B3 te antioksidanse, važne protiv preuranjenog starenja. Chia sjemenke mogu apsorbirati 10 do 12 puta svoje težine u tekućini, postajući nalik na gel ili puding – čime postaju zasitnije te tako mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine
2. GOJI BOBICE
Ove crvene bobice lagano gorkastog okusa korištene još u tradicionalnoj kineskoj medicini postale su hit zbog činjenice da sadrže čak 12 posto više antioksidansa (vitamine c, e i cinka) od borovnica, čime pružaju vitalnost, energiju i dugovječnost. Sadrže i puno vlakana, željeza, važnih aminokiselina te iznenađujuću količinu proteina za jedno voće. Svojim nutritivnim vrijednostima mogu pomoći u prevenciji prehlada, očnih bolesti, kožnih oštećenja, rasta stanica raka itd. Uglavnom se koriste u sušenom obliku, kao grožđice.
3. PROSO
Ova lagana i lako probavljiva žitarica blago slatkastog okusa te bez glutena odlična je zamjena za pšenicu. Sadrži mnogo vlakana, fosfora, željeza, magnezija, folne kiseline, vitamine B skupine… Proso je dobar za zdravlje kostiju i zubi, ublažava tegobe s astmom i migrene, snižava kolesterol, čuva zdravlje srca, regulira probavu, jača imunitet i smanjuje rizik obolijevanja od raka. Spada pod alkalne namirnice, što ga čini lako probavljivim i umirujućim za želudac. Preporučuje se i dijabetičarima te u kontroli tjelesne težine. Proso se preporuča namočiti nekoliko sati prije upotrebe, a priprema se kao prilog u jelima ili dio juha i variva te, u obliku brašna, za pripremu kolača i slastica.
4. LEĆA
Ovu lako dostupnu namirnicu možete koristiti u varivima, salatama ili kao prilog jelima za superzdravu prehranu. Leća je odlična zamjena za meso te sadrži niz korisnih vitamina i minerala uključujući antioksidanse koji mogu spriječiti niz bolesti.
5. KURKUMA
Žuti začin porijeklom iz Indije krije niz zdravstvenih koristi, u prvom redu zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava, pa se danas prodaje i kao ekstrakt kurkumina, njegove aktivne komponente, u kapsulama. Istraživanja su pokazala da može pomoći u tretiranju i prevenciji kroničnih bolesti kao što su rak, srčane bolesti i dijabetes. Pomaže i u zacjeljivanju rana i smanjenju bolova.
6. SLANUTAK
Radi se o visoko- vrijednoj mahunarki punoj željeza, magnezija, cinka, vitamina b6… Bogata je vlaknima i proteinima i idealna za vegetarijance (kuhani slanutak sadrži duplo više željeza od jednake količine mesa). Prevencija je nizu bolesti i – pms sindromu. Koristi se u varivima i salatama, kao grickalica u sušenom obliku ili, kao brašno, za pripremu kruha i popečaka.
Koje se još namirnice smatraju superfood namirnicama?
Superfood su namirnice koje imaju tako visoku razinu antioksidansa, vitamina i minerala da posjeduju posebna ljekovita i detoksikacijska svojstva. To su i primjerice maslinovo ulje, losos, đumbir, kefir i jogurti s probioticima, jaja, povrće i voće (uključujući bobičasto voće), razne sjemenke i orašasti plodovi.