Nazovite nas: +385 1 6542 855
Obilježavamo Svjetski dan šećerne bolesti

Obilježavamo Svjetski dan šećerne bolesti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da u svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a stručnjaci procjenjuju da će, bez javnozdravstvene intervencije do 2030.g. taj broj porasti do 550 milijuna. Dijabetes je odgovoran za 4.6 millijuna smrti godišnje – svakih 7 sekundi umire jedan oboljeli. Osim toga, dijabetes je jedan od prvih deset uzročnika invalidnosti i komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, amputacije i oštećenja vida. Kod 50 % osoba s dijabetesom bolest je još neotkrivena.

Na dijabetes trebamo posumnjati kad se pojavi: učestalo mokrenje, pretjerana i učestala žeđ, pojačani apetit, gubitak težine, umor, smetnje koncentracije, povraćanje i bol u trbuhu (često zamijenjeni za simptome drugih bolesti), osjećaj bockanja ( „trnci”) u šakama ili stopalima te zamućen vid i česte upale te sporo zacjeljivanje rana.

Rizični čimbenici nastanka šećerne bolesti: pretilost ili prekomjerna tjelesna težina, nedostatak tjelesne aktivnosti, netolerancija na glukozu, neuravnotežena prehrana, starija životna dob, povišen krvni tlak i kolesterol, slučajevi dijabetesa u obitelji i gestacijski (trudnički) dijabetes.

Pozivamo vas da danas, 14.11.2016. povodom Svjetskog dana šećerne bolesti dođete u prodavaonice* Bauerfeind Hrvatska te besplatno izmjerite glukozu u krvi.

*Popis Bauerfeind prodavaonica u kojima je omogućeno besplatno mjerenje:

  • Božidarevićeva 13, Zagreb (od 8 do 16 h)
  • Draškovićeva 56, Zagreb (od 8 do 20 h)
  • Ilica 167a, Zagreb (od 8 do 20 h)
  • Trg bana Petra Zrinskog 7, Karlovac (od 8 do 16 h)

 

bfd-sv-dan-secerne-bolesti-facebook