Nazovite nas: +385 1 6542 855
Osteoporoza-gubitak koštane mase

Osteoporoza-gubitak koštane mase

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti uopće, a 80% svih oboljelih su žene. Osteoporoza je bolest starije životne dobi i najčešće je povezana s hormonalnim promjenama koje se događaju u starosti. Najčešće i najopasnije komplikacije ove bolesti su prijelomi kralješaka i vrata bedrene kosti.

Zašto nastaje?

Osamdeset posto oboljelih od osteoporoze su žene starije dobi, a najčešći i najznačajniji uzrok zbog kojeg se ova bolest javlja je postmenopauzalni prestanak lučenja ženskog spolnog hormona, estrogena. Koštani sustav je stalno izložen jako velikim opterećenjima. Kako bi to sve mogao izdržati, tijekom života se mora često pregrađivati i obnavljati. Tu zadaću izvršavaju osteoblasti i osteoklasti, stanice koje razgrađuju stare i oštećene dijelove kosti i izgrađuju novu kost. Taj proces preoblikovanja kostiju je uvjetovan interakcijom hormona i mehaničkih podražaja i upravo je njihova ravnoteža bitna za normalno funkcioniranje kosti. Kod djece se cijeli koštani sustav zamjeni za oko pet godina, dok odraslima za taj proces treba duplo više vremena.

Opterećenje ima jako bitnu ulogu u brzini pregradnje kostiju. Tako sportaši koji mišičnim radom jače opterećuju svoj skeletni sustav stalno izazivaju podražaj na kosti i tako potiču njihovu pregradnju. Zbog toga je tjelesna aktivnost jedan od glavnih i najučinkovitijih načina prevencije osteoporoze.

U reproduktivno doba kada imaju normalnu količinu estrogena u krvi, žene su zaštićene od propadanja koštane mase. To se drastično mijenja nakon menopauze i naglog pada koncentracije estrogena. Tada počinje postupno i neizbježno smanjivanje koštane mase. Druge pridružene bolesti, neadekvatna prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i genetska predispozicija taj proces mogu ubrzati i tako ubrzano dovesti do patološkog smanjenja koštane mase koji nazivamo osteoporoza. Izrazito bitnu ulogu u čvrstoći i kvaliteti kosti ima mineral kalcij. On zajedno s fosforom čini soli koje zajedno s kolagenom čine osnovu koštanog tkiva. Zbog toga bilo koji poremećaj koji smanji količinu slobodnog kalcija u krvi potiče razvoj osteoporoze.

Najčešće je glavni krivac za takvo stanje neadekvatna količina kalcija u prehrani, zatim poremećaji apsorpcije kalcija kod raznih bolesti probavnog sustava, te endokrine bolesti koje mogu poremetiti stanje kalcija u organizmu (bolesti štitnjače i doštitne žlijezde, stres, dijabetes, pojačano lučenje kortizola…).

Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcija u tankom crijevu i njegov manjak izravno utječe na količinu kalcija u kostima. Stvara se u koži prilikom izlaganja sunčevim zrakama, pa zbog toga nedovoljno izlaganje suncu smanjuje apsorpciju kalcija i tako potiče demineralizaciju kostiju.

Dugi niz godina liječnici su neumjereno propisivali ženama lijekove protiv osteoporoze. Alternativne liječnike, koji su preporučivali prirodne načine liječenja ove bolesti, smatrali su luđacima. Ali danas mnogi znanstvenici u potpunosti se slažu s alternativnim liječnicima. Upozoravaju na neefikasnost i štetnost konvencionalnih lijekova za liječenje osteoporoze.

Za liječenje ove bolesti sada preporučuju zdravu prehranu, vježbe i unos dodatnih vitamina i minerala. Znanstvenici upozoravaju da konvencionalni lijekovi za liječenje osteoporoze nisu samo skupi, nego i imaju opasne nuspojave. Ironično, nuspojave uključuju povećani rizik od frakture kuka i nekrozu (odumiranje kosti) vilice. Bisfosfonati, na primjer, poremećuju normalnu strukturu kosti. Bisfosfonati blokiraju osteoklaste – stanice, koje razgrađuju stare kosti i prave mjesto za stvaranje novih kostiju. Kao rezultat toga, nove kosti se grade povrh starih, umjesto toga da se razgradi i zamjeni stara kost.

Da, s time se povećava gustoća kostiju, ali njihova struktura postaje neprirodna. Zdravlje takvih kostiju je upitno” – kaže Karen Chapman, profesorica nutricionizma na sveučilištu u Illinoisu, autorica nedavnog istraživanja, objavljenog u časopisu “Nutrients”.

Osim toga, nedavna istraživanja su pokazala da bisfosfonati uzrokuju opasnu srčanu aritmiju, koja može biti smrtonosna.

Postavljanje dijagnoze

Glavni parametar za dijagnozu osteoporoze je denzitometrijsko mjerenje gustoće kostiju. Ono što se mjeri je odstupanje koštane gustoće u odnosu na vrijednosti zdrave i mlade populacije. Osim mjerenja gustoće kosti za dijagnozu su bitni detaljno uzeta anamneza i detekcija rizičnih čimbenika, a mogu pomoći i neki laboratorijski nalazi. U rizične čimbenike spadaju dob starija od 50 godina, ulazak u menopauzu, konzumacija alkohola i kofeina u prevelikim količinama, pušenje, mala tjelesna težina, zloćudne bolesti, poremećaji prehrane, nedostatak fizičke aktivnosti.

Vježbe, prevencija i liječenje

Poput mišićne mase, ako ne vježbamo redovito naša koštana masa se s vremenom smanjuje. Zato su redovite sportske aktivnosti vrlo bitne za prevenciju osteoporoze. Tokom vježbanja ne rade samo mišići, nego i kosti. Kao odgovor na vježbu, kosti se počinju ponovno formirati.

Za prevenciju i liječenje osteoporoze možete koristiti različite vježbe, ali dizanje utega se pokazalo posebno učinkovitim za formiranje snažnih kostiju. Ako ste starija osoba i malo se krećete, započnite sa redovitim hodanjem, tako da se vratite u dobru kondiciju. Mlađi i snažniji ljudi mogu odmah započeti sa vježbama snage.

Već danas se procjenjuje da od 8 do 10 % svjetske populacije pati od ove bolesti, a u sljedećih 20 godina taj bi se broj trebao udvostručiti. Osteoporoza je bolest starije životne dobi, a opća populacija je sve starija i starija, moderni način života sve više eliminira kretanje i zdravu prehranu, a sve to pogoduje razvoju tihe epidemije. Liječenje je dugotrajno, a posljedice vrlo teške tako da prevencija u obliku redovite fizičke aktivnosti, zdrave i izbalansirane prehrane, izbjegavanja alkohola, pušenja i kofeina predstavlja prvi izbor u rješavanju ove globalne bolesti.