Nazovite nas: +385 1 6542 855
Otkriven gen odgovoran za sijede vlasi

Otkriven gen odgovoran za sijede vlasi

Bez obzira na to muče li vas sijede vlasi ili o tome uopće ne marite, sijeda kosa je životna činjenica i još uvijek u popriličnoj mjeri – misterij.

Nova istraživanja pokazuju da kosa možda sijedi i zbog gomilanja hidrogen peroksida u stanicama kose, što za posljedicu ima da kosa pobijeli iznutra prema van. Stanice kose prirodno u sebi sadrže malu količinu hidrogen peroksida, no kontrolira ga enzim katalaza, koji pretvara hidrogen peroksid u kisik i vodu. Kako starimo, tijelo proizvodi manje tog enzima, pa se hidrogen peroksid nakuplja i blokira normalnu sintezu melanina, prirodnog pigmenta kose. Zbog toga kosa sijedi, a baca se i novo svjetlo na izraz ‘peroksid blond’.

Istraživači iz Velike Britanije, Perua, Španjolske, Čilea, Argentine, Meksika, Kolumbije i Brazila proučavali su 6,630 ljudi u Latinskoj Americi da bi vidjeli kako se različiti geni odnose na boju kose, sijedu kosu, gustoću kose, ravnu ili kovrčavu kosu. Otkrili su gen IRF4 povezan sa sijedom kosom. Gen se odnosi na boju kose, ali ne na način kako kosa postaje sijeda. To djeluje na regulaciju melanina, pigmenta koji utječe na boju kose, očiju i kože.

Razumijevanje učinka gena na boju kose može dovesti do razvoja tretmana koji zaustavlja ili odgađa sijedu kosu, rekli su autori studije objavljenom u Nature Communications Journal.

Kako kosa sijedi?

Kosa raste iz folikula, okruglastih tvorevina u vašem vlasištu. Prosječna glava ima između 100 i 150 tisuća folikula, od kojih svaka funkcionira neovisno o drugima. Kosa je u svom nepigmentiranom stanju, zapravo, bijela. Boju dobiva od melanina, pigmenta koji određuje i boju kože. Kosa dobiva svoju konačnu boju zahvaljujući dvama tipovima melanina: eumelaninu (tamnosmeđa) i feomelaninu (crvenkasta i žuta kosa). Jedna od teorija zašto kosa sijedi je ta da s godinama tijelo prestane proizvoditi melanin i kosa postane siva, srebrnkasta ili bijela.