Nazovite nas: +385 1 6542 855
Otkriven je točan razlog zašto nam se jede čokolada u PMS-u

Otkriven je točan razlog zašto nam se jede čokolada u PMS-u

Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima napokon imamo odgovor zašto je toliko teško reći NE čokoladi kad nas “pere” PMS.

Nutricionistkinja Melanie McGrice objavila je sažeti post s istraživanjima koji s različitih gledišta analiziraju ovu “slasnu” zagonetku. Mnogi ljudi vjeruju kako je u pitanju hormonalni disbalans koji se javlja tijekom menstrualnog ciklusa. Razina estrogena, progesterona i hormona sreće (serotonina) opada, a raste razina kortizola, hormona stresa. Rezultat cijelog tog hormonskog kaosa je tvoja potraga za čokoladom po kuhinji. Ukratko: jedemo da bi se osjećali bar malo sretniji. Međutim, Melanie nije uvjerena u ovo.

Kopala je malo više po arhivi istraživanja i pronašla ih nekoliko koji uspoređuju želju za čokoladom kod žena koji žive u različito razvijenim država i na različitim stranama svijeta. Otkrila je da na ovo postoji veliki utjecaj društva i kulture u kojem živimo. Također, žene si zbog svojih uobičajenih navika stvore sliku u glavi da im baš tad treba čokolada. Razmislite malo, koliko vas je puta prijateljica pitala hoćete li nešto slatko dok ste u menstrualnim grčevima? Ove su studije zapravo pokazale kako je u nekim dijelovima svijeta postalo sasvim uobičajeno da žene jedu čokoladu pred menstruaciju i što se češće druže jedne s drugima, tako ta želja počinje utjecati i na druge oko vas. Za kraj, Melanie zaključuje da je žudnja za čokoladom mješavina fiziologije tijela, psihologije i kulturnog uvjetovanja.