Nazovite nas: +385 1 6542 855
Ozlijede gležnja, čest problem kod nestabilne obuće

Ozlijede gležnja, čest problem kod nestabilne obuće

Gotovo da i nema čovjeka koji barem jednom u životu zbog bolnog i otečenog gležnja nije iskusio neugodan osjećaj nemoći i onesposobljenosti za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Statistike će poduprijeti ovu tvrdnju te dodati da je ova povreda druga po učestalosti među svim povredama vezanim uz mišićno-koštani sustav, odmah nakon bolnog lumbalnog sindroma.

malleotrain_plus_product_800

Gležanj, ili nožni zglob, je spoj između potkoljenice i stopala. Sastoji se od dvaju zglobova – gornjeg i donjeg nožnog zgloba. Radi se o složenom sustavu zglobnih tijela četiriju kosti s pripadajućim zglobnim hrskavicama koje su odgovorne za složeni sustav pokreta u gležnju.

Ozljede gležnja najčešće su ozljede koštano-zglobnog sustava. Čine gotovo 80% svih sportskih ozljeda, javljaju se i kod sportaša i kod rekreativaca, a česte su i u svakodnevnom životu.

Podjela ligamentarnih ozljeda

Prvi stupanj – Karakterizira ga istegnuće ligamenata bez okom vidljivog puknuća, otok i bol su minimalni ili ih nema, funkcija je obično uredna ili minimalno oštećena.
Drugi stupanj – Umjereno teško uganuće koje je karakterizirano izrazitijom boli, a prisutni su oteklina i ukočenost zgloba. Prisutno je djelomično prsnuće ligamentarnog sustava. Postoji i umjereni gubitak funkcije s nemogućnošću hoda na prstima. Potrebno je 2-3 mjeseca da se povrate potpuna snaga i stabilnost zgloba.
Treći stupanj – Najteži oblik uganuća karakteriziran jakom boli, koja nakon početne prisutnosti može popustiti uslijed pucanja živčanih vlakana. Oteklina je velika i praćena je intenzivnom ukočenošću zgloba. Prisutni su i znaci labavosti zgloba kao posljedica totalnog prsnuća postraničnog kompleksa ligamenata i zglobne čahure.

U natjecateljskom i rekreativnom sportu uganuće gležnja predstavlja najčešću ozljedu, do 25% svih ozljeda. Posebno rizični su kontaktni sportovi poput košarke, nogometa i odbojke, ali i svi ostali sportovi gdje su trčanje i skakanje sastavni dio aktivnosti. Međutim, ozlijediti se možete i neoprezno hodajući po neravnom terenu, ali i kada se najmanje nadate, krivo zakoračivši na rubnjak ili okliznuvši se na ledu na gradskim ulicama.

malleoloc_product_800

Uganuća gležnja događaju se kao posljedica opterećivanja stopala na neravnim podlogama. Stopalo i potkoljenica spojeni su upravo u području gležnja. Što smo viši, to je poluga opterećenja težine našeg tijela na gležanj veća, prilikom brzog hoda i trčanja moment sile je veći i gležanj se lakše ozlijeđuje. Pri tom, specifična anatomija gležnja stvara uvjete za velika opterećenja osobito u vanjskom dijelu gležnja, te osobito prilikom iskoraka na prste. U tim situacijama stradavaju ligamenti, tj. zglobne sveze najčešće s vanjske strane gležnja.

Kada stojimo i hodamo gležanj je udaljen od težišta našeg tijela i poluga djelovanja sile koja djeluje na gležanj ovisna je o visini našeg tijela. Stopalo koje se oslanja na podlogu preko gležnja prihvaća puno opterećenje našeg tijela zajedno s cjelokupnim teretom koji nosimo. Ako hodamo po neravninama, osobito u lošim cipelama (ljeti koristimo npr. japanke ili sandale, a zimi cipele plastičnog potplata), ili ako inače imamo rastezljivije ligamente – može doći do uganuća gležnja. Ovisno o položaju stopala koje se pri uganuću uvrće, opterećenje se prenosi kroz unutarnji ili vanjski dio gležnja i značajno opterećuje postranične ligamente.

Što kada se dogodi uvrnuće gležnja?

Ako se dogodi uganuće gležnja važno je čim prije odmoriti nogu, podići ju u povišen položaj i pripremiti se za mirovanje kroz par dana. Odmah treba staviti led na gležanj, vrlo je važno da to hlađenje bude suho (npr. led u vrećici ili preko suhe krpe) kako ne bi nastale ozebline kože na mjestu primjene leda. Lediti treba 10-15 minuta, potom napraviti stanku od cca 30-tak minuta, a u tom vremenu pritisnuti elastični zavoj oko gležnja i podići nogu. Nakon stanke led se može ponovno primjeniti i tako nastaviti ponavljati kroz par sati.

Ukoliko je oteklina vrlo jaka, postoji bolnost prilikom pritiska na koštane dijelove oko gležnja ili ne možete stati na nogu radi bolova – treba odmah potražiti liječničku pomoć, napraviti rentgensko snimanje i utvrditi je li potrebno liječenje. Ponekad je dovoljno samo postaviti longetu, a ako postoji koštani prijelom može biti potrebno i operacijsko liječenje. Dugotrajne tegobe poput bolova i oticanja gležnja mogu ukazivati na ozljedu hrskavice zgloba, što može biti indikator za artroskopsko liječenje ozljede gležnja.

Da bi oštećeni ligamenti zacijelili potrebno je razdoblje od 4-6 tjedana (to ovisi o stupnju i opsegu puknuća ligamenata). Svaki puknuti ligament zacijelit će ožiljkom, pa uglavnom nije potrebno operacijski rekonstruirati akutno rupturirane ligamente. Takvo ožiljno tkivo u najvećem broju slučajeva dovoljno je čvrsto da funkcija ligamenta bude održana, iako njegova kvaliteta i struktura ipak nije identična originalnom ligamentarnom tkivu. Kod sportaša s većim ozljedama pokatkad je potrebno primarno operacijski rekonstruirati rupturirane ligamente.

U Bauerfeind prodavaonicama pronađite bandaže i ortoze za stabilizaciju, sigurnost te djelomičnu imobilizaciju gležnja.